Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Veljko Ðorđević

Ludolog među umjetnicima

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 07/2014.
  • 462 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789531766944
  • Cijena: 147.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Ludolog među umjetnicima" posljednja je knjiga triologije memoarske proze Veljka Đorđevića (nakon "Lepoglavskog bluesa" i "Osječkog nokturna"). Autor je velik dio svog života proveo s umjetnicima, kao prijatelj, kao liječnik, kao psihijatar, kao netko u koga su se mogli pouzdati, a on im se trudio uvijek pomoći. U knjizi su na osebujan i katkad vrlo duhovit način opisani neki od tih zajedničkih trenutaka s umjetnicima, s naglaskom na razmišljanja o kreativnosti, povezanosti umjetnosti i psihijatrije kao i mogućnostima korištenja umjetnosti u medicini kao metode podučavanja, terapije, ali i senzibiliziranja javnosti o medicinskim problemima.

"Ludolog među umjetnicima" je knjiga autorovih sjećanja a i maštanja o nekim zajedničkim danima i noćima provedenima  s umjetnicima s kojima je prijateljevao i veselio se njihovim uspjesima, izložbama, predstavama, koncertima, filmovima..., katkad im pomažući, katkad ih tješeći, a najčešće razgovarajući o onome što rade ili će raditi.To je knjiga o njihovu zajedničkom odrastanju, odnosima, svijetu koji su spoznavali i gutali, knjiga o jednom vremenu kojega više nema. Ili ga ipak još ima?

Veljko Đorđević, specijalist psihijatar i psihoterapeut, rođen je u Zagrebu, a u razdoblju od svoje pete do osamnaeste godine živio je s obitelji u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon završetka studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, karijeru psihijatra započeo je pod mentorstvom prof. dr. sc. Vladimira Hudolina u KB "Sestre milosrdnice", tako da se od početka svog stručnog, nastavnog i znanstvenog rada usmjerio na područje socijalne psihijatrije i popularizaciju psihijatrije, kao i cjelokupne medicine.

Više od dvadeset i pet godina vodio je radijske emisije "Čovjek je čovjeku lijek" i "Povjerljivo dr. Veljka Đorđevića", a osamnaest je godina uređivao i vodio televizijsku emisiju o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja "Ekspertiza". Zaposlen je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao profesor na Katedri za psihijatriju i psihološku medicinu te na Klinici za psihološku medicinu Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Predstojnik je Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz brojne stručne radove, objavio je i nekoliko priručnika u svrhu edukacije na području palijativne skrbi.

Kourednik je knjige "Vukovarska bolnica 1991. - početnica čovječnosti" (Medicinska naklada 2014.). Njegov literarni opus čini trilogija "Lepoglavski blues", "Osječki nokturno" i "Ludolog među umjetnicima" - autobiografske priče jednog liječnika, stručnjaka, znanstvenika, umjetnika, čovjeka...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –