Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sibila Petlevski

Kazalište srama : Novoteatrološki ogledi

  • Nakladnik: Leykam international
  • 11/2015.
  • 368 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400334
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tekstove objavljene u ovoj knjizi autorica je podvela pod zajednički nazivnik ogleda iz područja nove teatrologije, prvenstveno stoga što su teme kojima se u njima bavi „zaslužene“ dugogodišnjim istraživanjem koje je riječima de Marinisa: postsemiološko, multidisciplinarno, eksperimentalno i ostvaruje bliski odnos s umjetničkom praksom.

Naslovna sintagma prvenstveno se odnosi na mogućnost stvaranja kulturalne kritike na podlozi uvida u izvedbe društva koje se strukturiraju – riječima kulturalnog antropologa Victora Turnera – kao činovi u drami; od krize preko kulminacije do raspleta i natrag. Metodološki izazovna i stilski dorađena, "izvedba" ogleda uvrštenih u ovu knjigu, u bitnom je smislu određena temom društvenog normiranja mjere spektakla i posljedicama koje ta mjera ostavlja na kazališnoj činjenici. Naslovna sintagma “kazalište srama” ima vrlo malo veze s „dvoranskom dramaturgijom“ kao praktično-teatarskom disciplinom koja prenosi hermeneutiku nekoga određenoga dramskog teksta neposredno na scenu. Ta se sintagma (za koju je autorica dobila poticaj u Agambenovim Ostatcima Auschwitza, svjedoku i arhivi) odnosi na dramaturgiju „mjesta događanja nemogućeg“; na dramatizaciju nemoći svjedočenja i na izvedbu tišine onih koji su iskusili tihi sram od toga što su ljudi i koji su – agambenovski rečeno – potisnuvši vezu s političkom snagom u kojoj žive, dopustili da taj sram nahrani njihove misli i stvori početak revolucije i egzodusa kojemu se jedva naslućuje kraj.

U opusu Sibile Petlevski – književnice koja se okušala u svim žanrovima književne riječi, od fikcionalne i povijesne proze, preko poezije i drame, do teatroloških ogleda, pri čemu je u svim spomenutim žanrovima bila i nagrađena) – ova knjiga sugestivna naslova "Kazalište srama", zauzima značajno mjesto. Posebna vrijednost "Kazališta srama" odnosi se na autoričinu smjelu odluku da svojim pisanjem (koje je utemeljeno na akribiji i dugogodišnjem istraživanju, ali traži i nalazi prostore književne slobode) pokaže da se prostori "izvedbe" nalaze i u pisanju samome: u metodološkim, stilskim i tematskim odabirima te autorice koja odbija pristati na duboko ukorijenjenu podjelu rada, apartheid znanja, koji se u akademskoj igri iskazuje kao razlika između mišljenja i činjenja, interpretiranja i izrade, konceptualizacije i stvaranja.

Leykam international

Sibila Petlevski, književnica, znanstvenica, autorica pjesničkih, proznih, kazališno-teorijskih knjiga i dramskih tekstova, prevoditeljica, sveučilišna profesorica, urednica i performerica, rođena je u Zagrebu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predaje dramatologiju na Akademiji dramske umjetnosti. Dopisna je članica francuske pjesničke akademije L'Académie Mallarmé. Dobitnica je godišnje Nagrade Vladimir Nazor za književnost, međunarodne nagrade Poeteka za knjigu «Spojena lica» i Nagrade Petar Brečić za teorijsku dramaturgiju. Njezina drama «Ledeni general» izabrana je u međunarodnoj selekciji Berliner Festspiele - Stückemarkt 2005.

Prevođena i antologizirana autorica, zastupljena je u više nacionalnih i nekoliko međunarodnih antologija poput antologije svjetske književnosti “50: A Celebration of Sun & Moon Classics” (Los Angeles, 1995.) gdje je zastupljena sonetima izvorno pisanim na engleskom jeziku. Nastupala na svim važnijim svjetskim književnim festivalima.

Urednica u domaćim i stranim časopisima. Od 1993. do 1995. godine uređivala je književne stranice dvotjednika za kulturu "Vijenac", od 2001. do 2004. bila je urednica hrvatske poezije u međunarodnom elektroničkom časopisu www.poetryinternational.org ugledne europske pjesničke fundacije «The Poetry International Foundation» u Rotterdamu. Od 2003. članica je međunarodnog uredništva "Sarajevskih sveski". Od 2001-2005. predsjednica Hrvatskog centra PEN-a. Članica uprave Međunarodnog PEN-a – the Board of International PEN.


Osobne stranice:

sibilapetlevski.com

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –