Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dunja Degmečić

Kreativni um

  • Nakladnik: Medicinska naklada
  • 03/2017.
  • 134 str., meki uvez
  • ISBN 9789531767897
  • Cijena: 16.72 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Genij. Otkriće. Talent. Kreativnost. Te riječi opisuju najviše razine ljudske izvedbe. Kad kreativno radimo i djelujemo osjećamo da smo na vrhuncu svojih sposobnosti. Kreativni rad nam daje uvid i obogaćuje naše živote. Slobodno možemo reći kako je kreativnost dio onoga što nas čini ljudima.

Proučavati i definirati kreativnost je važno. Dobivene spoznaje mogu nam pomoći da pronađemo i identificiramo kreativne talente svake pojedine osobe, da se lakše nosimo s izazovima modernoga društva te nam pomoći u bržem i lakšem rješavanju problema, a također može nam olakšati procese u učenju i omogućiti djelotvornije tehnike učenja i poučavanja.

Moderna znanost o kreativnosti je interdisciplinarna jer objašnjenje kreativnosti zahtijeva kombiniranje uvida iz psihologije, sociologije, antropologije, povijesti, neuroznanosti, psihijatrije i drugih disciplina.

Ova se knjiga, pod naslovom "Kreativni um", bavi definiranjem kreativnosti, biologijom kreativnosti, različitim pogledima na objašnjenja kreativnosti, proučavanjem povezanosti kreativnosti i mentalne bolesti te implementacijom kreativnosti u tehnike poučavanja.

O povezanosti kreativnosti i mentalne bolesti vode se brojne rasprave u području istraživanja kreativnosti, ali i u drugim disciplinama. Problem predstavlja činjenica da nema jasne definicije kreativnosti. Standardna definicija kreativnosti uključuje specifičnu novost i prikladnost zadatku (Amabile 1996; Barron 1955). Drugi autori uključuju i treći čimbenik, da je nešto iznenađujuće (Simonton 2013) ili visoke kvalitete da bi bilo smatrano kreativnim (Sternberg i sur.2003).

Osim poteškoća s definiranjem kreativnosti, postoje poteškoće i oko „mjerenja“ kreativnosti te je daljnja distinkcija u tome što kreativnost varira u različitim područjima. Drugim riječima, kreativnost u jednom polju (kao što je glazba) ne znači da postoji kreativnost i na drugom polju (slikanju). Nadalje, postoje brojni prijepori o tome da umjetnička kreativnost i znanstvena kreativnost mogu biti povezane s različitim psihičkim poremećajima (Greenberg 2004).

Knjiga pruža pregled dosadašnjih spoznaja i istraživanja o navedenoj tematici, namijenjena je studentima prijediplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija različitih znanstvenih i umjetničkih područja i disciplina.

Dunja Degmečić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –