Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goncalo M. Tavares

Jedan čovjek: Klaus Klump / Stroj Josepha Walsera

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 05/2018.
  • 186 str., meki uvez
  • ISBN 9789532861778
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sazdana od dvaju romana, ova knjiga pripovijeda sudbine Klausa Klumpa i Josepha Walsera. Krajolik je isti, isto vrijeme, ista okosnica: rat koji udara ritam svakodnevice dok tenkovi haraju ulicama, a čovjek se vraća u svoje primitivno stanje. Posvud pucnjava, silovanja, smrt i nasilje. Zavladali su strojevi, života više nema pa tako ni jasne razlike između Dobra i Zla.

Klaus je izdavač. Knjige koje objavljuje nalik su malenim projektilima koje usmjerava protiv ekonomije i politike. On zna da je u ratna vremena najbolje ostati neutralan, biti slab... Međutim, odlučuje se na otpor. Joseph pak radi u tvornici i obožava svoj stroj. Rat kao da do njega ne dopire. Sve do dana kad nastrada. Dvojica protagonista ne poznaju se, no njihove sudbine tvore skladni kontrapunkt.

Ovaj književni diptih lucidno je promišljanje o smislu postojanja, o povijesti, o dvostrukosti ljudskog bića, sposobnog za najbolje kao i za najgore.

Gonçalo M. Tavares (1970.) portugalski je književnik rođen u Angoli. Od objavljivanja svojega prvog djela, "Knjige o plesu", 2001., Tavares je do danas objavio više od dvadeset raznovrsnih djela: od poezije, kratkih priča, romana, romana-eseja, kazališnih djela, do priča za djecu. U tom je kratkom razdoblju dobio i mnoge portugalske kao i neke međunarodne književne nagrade. Djela su mu prevedena u više od dvadesetak zemalja.

Tavares je prvi pravi suvremeni portugalski pisac koji se izravno nastavlja na europsku i svjetsku literarnu tradiciju – upravo otuda univerzalnost njegove proze, koja svoje obilježje crpi iz ludističkih kombinacija književnih žanrova, povijesti i filozofije. Na hrvatskom su mu objavljene knjige "Gradska četvrt" (Sysprint, 2009), "Jeruzalem" (SysPrint, 2009), "Jedan čovjek: Klaus Klump/Stroj Josepha Walsera" (Vuković&Runjić, 2018), "Putovanje u Indiju" (Vuković&Runjić, 2019).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –