Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goncalo M. Tavares

Putovanje u Indiju

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 09/2019.
  • 416 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862218
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U "Putovanju u Indiju" naš junak Bloom kreće iz Lisabona prema Indiji, u junacima izrazito nesklonom vremenu. Nestale su galije, nestao je Bog, nestali su herojski mačevi, kao i religijsko utočište. Gdje u tim okolnostima pronaći mudrost? Bloom, temeljito promišljajući i nezaustavljivo pripovijedajući, polako napreduje prema Indiji. Prva stanica je London, druga Pariz, a ostale diljem Europe. Na tom putovanju sklapa prijateljstva, pronalazi neprijatelje, prepričava svoju životnu priču, otkriva razloge svog bijega iz Lisabona, kao i maglovite nade i bolne strahove vezane uz ono što bi mogao pronaći u Indiji. Ili unutar samoga sebe. Njegov melankoličan itinerar pokušaj je učenja i zaborava. Kao što naš pripovjedač hladnokrvno primjećuje: Život ide dalje i monstruozan je.

"Putovanju u Indiju" (Uma viagem à Índia, 2010) portugalskog pisca Gonçala M. Tavaresa parodija je Luzitanaca (Os Lusíadas, 1572) Luisa de Camoesa, šesnaestostoljetnog junačkog portugalskog spjeva o mornaričkim ekspedicijama i hrabrosti pomoraca. Tavareseva je poema neka vrsta svečanog rekvijema, istraživanje ljudske psihe u svijetu u kojem je napredak tehnologije nadmašio našu mogućnost (ili želju) njezina teoretiziranja. Potraga za mudrošću je napuštena, a stari imperijalistički snovi otkrili su svoje pravo lice postkolonijalne noćne more.

Gonçalo M. Tavares (1970.) portugalski je književnik rođen u Angoli. Od objavljivanja svojega prvog djela, "Knjige o plesu", 2001., Tavares je do danas objavio više od dvadeset raznovrsnih djela: od poezije, kratkih priča, romana, romana-eseja, kazališnih djela, do priča za djecu. U tom je kratkom razdoblju dobio i mnoge portugalske kao i neke međunarodne književne nagrade. Djela su mu prevedena u više od dvadesetak zemalja.

Tavares je prvi pravi suvremeni portugalski pisac koji se izravno nastavlja na europsku i svjetsku literarnu tradiciju – upravo otuda univerzalnost njegove proze, koja svoje obilježje crpi iz ludističkih kombinacija književnih žanrova, povijesti i filozofije. Na hrvatskom su mu objavljene knjige "Gradska četvrt" (Sysprint, 2009), "Jeruzalem" (SysPrint, 2009), "Jedan čovjek: Klaus Klump/Stroj Josepha Walsera" (Vuković&Runjić, 2018), "Putovanje u Indiju" (Vuković&Runjić, 2019).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –