Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jason Reynolds

Duh

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Dražen Čulić
  • 10/2018.
  • 160 str., meki uvez
  • ISBN 9789533136509
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Duh" je profinjen roman o dječaku koji ne može zaustaviti svoj temperament pa na verbalno zlostavljanje reagira tučnjavom, koji je nesiguran i misli kako ga drugi neće prihvatiti ako nema jednako vrijednu odjeću i obuću kao bogatija djeca pa ukrade u dućanu tenisice, ali istovremeno to je dirljiva priča o tome kako se suprotstaviti nasilju, kako očvrsnuti, kako reći ne ili da, kako se boriti za ono do čega vam je stalo.

Castle je dvanaestogodišnji dječak koji je sam sebi nadjenuo nadimak Duh, koji voli zanimljivosti o svjetskim rekordima, sjemenke suncokreta i svoju mamu i kojem je trčanje najjednostavnija stvar na svijetu. Iako bi on radije igrao košarku, samo što ga niti jedan tim neće. Jednog dana iz dosade gleda trening elitnog trkaćeg tima i u trenutku inspiracije izazove na utrku najboljeg sprintera u timu. Kad ga pobijedi, trener tima, osvajač zlatne olimpijske medalje, pozove ga da im se pridruži uočivši Duhov nevjerojatni talent. No Treneru i mami mora obećati da će pisati sve školske zadaće i da se neće sukobljavati. No, to nije nimalo lako jer u njemu čuči srdžba i skriva se vrisak koji neprestano osjeća već tri godine – otkad je otac alkoholičar pucao na njega i majku. Odonda se izbjegava suočiti s problemima. Ali Trenerova pouzdanost i dosljednost te podrška članova tima pomožu mu da stekne sampouzdanje i uskoro mu treninzi postaju veliki izazov, a ambicije mu porastu. Pa kad osjeti što znači pripadati timu, odluči svladati sve prepreke kako bi nastupio na utrci.

Jason Reynolds mladi je američki autor koji je ovim romanom dospio u finale National Book Award u kategoriji književnosti za djecu. Za svoja je djela osvojio ove nagrade: Edgar, John Newbery Medal i Michael L. Printz. Roman je objavljen u 17 zemalja.

**

Ovo je bolno iskren i poetičan roman, a istovremeno jednako zabavan koliko i dirljiv. Obavezno pročitajte. - Booklist

Treba pohvaliti Reynoldsove dojmljive opise života u Duhovoj četvrti, opasnoj, ali suosjećajnoj i punoj nade. Najsnažniji dojam ipak ostavlja sam Duh. Reynolds je stvorio toliko iskren lik koji zaslužuje svoje mjesto na policama gdje nam žive omiljeni i nesavršeni likovi. - The New York Times

Reynolds profinjeno zaranja u ozbiljne teme kao što su oružano nasilje, ekonomska nejednakost i vršnjačko zlostavljanje. Duh je dobronamjeran i privlačan pripovjedač čije teške borbe lakšim čini ljubav prema svjetskim rekordima, sjemenkama suncokreta i majci. Njegov odnos s trenerom postaje svojevrsni odnos između oca i sina što cijelom romanu daje emotivan i humorističan ton. - Publishers Weekly

Jason Reynolds (1983, Washington), američki je autor za mlade. Nakon srednje škole studirao je književnost na sveučilištu Maryland, a zatim je jedno vrijeme radio u knjižari specijaliziranoj za afričko-američku književnost. Kaže kako su do koledža najveći utjecaj na njega imali rap glazba i hip-hop jer su toj vrsti slanga davali potvrdu i značenje. Ujedno su ga inspirali na pisanje poezije, pa je prije objave svog prvog romana (When I Was The Greatest, 2014) objavio nekoliko zbirki poezije. U iduće četiri godine objavio je sedam romana, uključujući "Duha" (Ghost, 2016) i još dvije knjige iz iste serije u nastavcima (Patina, 2017; Sunny, 2018) koje su postaje besteleri New York Timesa. Poeziji se vraća romanom u stihu "Long Way Down" (2017), koji je osvojio nagrade Edgar, John Newbery Medal i Michael L. Printz. Dobitnik je i ostalih priznanja i nagrada.

Kad je bio dijete, Jason Reynolds posjećivao je rođake u Južnoj Karolini s kojima se cijele dane vani igrao. Kad bi se umorili od vrućine, sjeli bi u hladovinu pod stablo i tamanili indijske oraščiće. To je sjećanje usporedio sa svojom potrebom da priča priče koje stvaraju ugodnu atmosferu i donose utjehu, koju su njemu donosili indijski oraščići pod drvetom na žestokom suncu.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –