Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gilbert Delahaye Marcel Marlier

Maja i božična želja

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Andrea Pongrac
  • 10/2018.
  • 22 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533136554
  • Cijena: 6.50 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Uskoro će Božić. Maja i Mišo su na praznicima. Zabavljaju se na snijegu, pregledavaju fotoalbume s roditeljima, traže stare mamine klizaljke na tavanu… kad odjednom Franjo dolazi s pozivom u pomoć. Zućo je trčeći za ptičicom upao u zaleđeno jezero! Djeca su u panici, traže načina kako da ga izvuku i na tren se čini da je Žućo posve bespomoćan. Ipak, Maja ga uspijeva mrežicom uloviti no sve dok nisu došli na jedno neobično imanje, Žućo nije puštao glasa. Kad su tamo došli, svašta su vidjeli.

Kakvo je to neobično imanje koje izgleda poput dvorca? Čije su to saonice? Zašto je tu sve puno igračaka? Jesu li ovo jeleni ili sobovi? Što je Maja zaželjela za Božić i je li joj se želja ostvarila, pročitajte u ovoj novoj slikovnici o legendarnoj djevojčici Maji.

O serijalu Maja:

Dražesna djevojčica Maja svjetski je poznat lik iz slikovnica još od davne 1954. godine kada je objavljena prva knjižica o njoj – Martine a la ferme (Maja na farmi). Od tada je objavljeno još 60 naslova o toj simpatičnoj djevojčici koja je osvojila srca i malih i velikih čitatelja diljem svijeta.

Uz ovaj izdavački fenomen vežu se fascinantni podatci – u svijetu je prodano više od vrtoglavih 105 milijuna ovih slikovnica, a godišnje se samo u Francuskoj proda više od 1,2 milijuna. Maja je prevedena na 34 jezika i objavljena u 52 zemlje. Zaživjela je i kao animirana TV serija, časopis, te na mnogim proizvodima za djecu kao što su društvene igre, odjeća i obuća, torbe, posteljina, raznovrsni darovni program pa čak i sladoled, a ima i vlastiti klub obožavatelja! Naravno, nisu je zaobišle ni računalne igre i aplikacije za pametne telefone i tablete.

Priče o Maji nježne su i tople, isprepletene raznovrsnim dogodovštinama i poučnim situacijama. Ponekad nas odvode u čaroban svijet bajki, zastrašujućih duhova ili pak raskošnih kostima, a već u drugom trenutku s Majom smo na proslavi rođendana, u školi, na satu baleta ili spašavamo nemoćnu životinju i brinemo se o biljkama i očuvanju prirode oko nas. Njezine pustolovine kombinacija su svakodnevice, dječjih snova i mašte, a obitelj, prijatelji i životinje najvažnije su okosnice njezina života. Odnosi između djece i odraslih temelje se na poštivanju i solidarnosti. Radoznala, brižna, razigrana, domišljata… samo su neki od pridjeva koji se vežu uz ljupku Maju.

Marcel Marlier belgijski je likovni umjetnik koji je Maji udahnuo život, a Gilbert Delahaye spisatelj je priča o Maji. Obojici je autora Maja donijela svjetsku slavu i dugogodišnju suradnju na tom projektu. Ilustracije Marcela Marliera odišu strpljivošću i mnogobrojnim detaljima koje maleni čitatelji obožavaju promatrati. Pojedini su prizori toliko razrađeni i obogaćeni realističnim prikazima da ih možete iznova i iznova promatrati i uvijek otkriti ponešto novo. Osobito se ističu prikazi izraza lica i cjelokupnoga govora tijela kod svih likova, što djeci koja slušaju priču donosi dodatnu dimenziju vizualne percepcije emocija likova (tuge, sreće, razočaranja, straha, iznenađenja i sl.).

Gilbert Delahaye (19. 3. 1923. – 6. 12. 1997.) belgijski je autor u svijetu poznat po seriji slikovnica za djecu Martine (u Hrvatskoj znana kao Maja). U suradnji s umjetnikom Marcelom Marlierom radio je dugi niz godina na više od 60 naslova.

Marcel Marlier (18. 11. 1930. – 18. 1. 2011.) belgijski je umjetnik i ilustrator, tvorac popularne Maje (u originalu poznate kao Martine). Ilustratorsku karijeru započinje kod belgijskog izdavača La Procure à Namur koji je organizirao umjetnički natječaj s ciljem pronalaženja talentiranih ilustratora koji bi stvarali ilustracije za dječje školske udžbenike. Marlier pobjeđuje na tom natječaju i tako si otvara vrata u svijet dječjih ilustracija. Generacije i generacije mališana odrastale su uz njegove ilustracije u udžbenicima. Marlierova uspješna suradnja s La Procure à Namur trajala je više od 25 godina. Pierre Servais iz belgijske izdavačke kuće Casterman primjećuje njegove radove i 1951. godine predlaže mu suradnju na ilustriranju velikih klasika dječje književnosti, a udahnuo je život i mnogobrojnim pričama o životinjama.

Nešto kasnije, 1954. godine, nastaje serijal slikovnica "Maja" prema pričama Gilberta Delahayea i ta im izdanja donose svjetsku slavu koja traje još i dandanas. Godine 1969. Marlier je napisao i ilustrirao vlastitu seriju dječjih knjiga "Jean-Lou and Sophie". Centar posvećen životu i radu Marcela Marliera otvoren je 2014. godine na sjeveru Belgije u gradu Gentu u prekrasnom dvorcu grofa Mouscrona. Ondje su izložene mnogobrojne slikovnice o Maji iz cijeloga svijeta, slikarski pribor autora, igračke iz 60-ih, makete odabranih scene iz slikovnica i mnogi drugi predmeti vezani uz Maju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –