Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Maroje Mihovilović

Kolači moje omame Vilme

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2018.
  • 164 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533136622
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada je autor ove knjige, Maroje Mihovilović prije tri godine odlučio istražiti dramatičnu povijest svoje velike, svijetom raštrkane obitelji i o tome napisati knjigu proučio je ogroman broj javnih i osobnih dokumenata, memoarskih zapisa, osobnih pisama, fotografija, svjedočanstava iz ostavština njegovih predaka i rođaka. U tom moru dokumenata našao je i jedan neobičan, naoko povijesno nevažan, ali autoru ipak jako zanimljiv i drag dokument – staru bilježnicu a receptima kolača. Bila je to bilježnica njegove bake Vilme Vukelić, književnice i intelektualke, ali istodobno i stroge domaćice i vrsne kuharice, a ona je u tu teku zapisivala godinama recepte kolača koje je pekla svojim unucima. Tijekom desetljeća bilježnica je ostala bez korica, mnoge stranice su bilo toliko zamašćene, da su se teško mogli pročitati, što i ne čudi, jer se ta bilježnica u kuhinji mnogo koristila, a i stalno dopisivala.

Autora je pronalazak ove bilježnice njegove bake, koju su u obitelji zvali omama Vilma, jako razveselio jer ga je bilježnica podsjetila na djetinjstvo, no, shvatio je i to da njezina vrijednost govori o kulinarskoj i slastičarskoj kulturi jednog davnog vremena. Stoga je to vrijeme nastaojao oživjeti, na način da se kolači prema receptima i pripreme. Ideja je oživjela u ljeto 2018. u kuhinji zagrebačkog hotela Esplanade gdje je slastičarski tim hotela sve recepte najprije provjerio a potom kolače i ispekao.

Tako je nastala knjiga "Kolači moje omame Vilme", prije svega kuharica, zbirka recepata za kolače, i to za fine kolače iz austrougarskog doba. Uz precizne recepte za 35 kolača, popisani su sastojci i opisana procedura pripreme, a sve je popraćeno vrhunskim fotografijama. No, ovo nije samo knjiga recepata, nego i priča o kulturi pripremanja slastica u jednom vremenu kojeg više nema, o jednom važnom segmentu kulinarstva, ali i društvenog života.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –