Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Clarice Lispector

Meduza

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 02/2019.
  • 95 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862119
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Clarice Lispector "Meduza" - na portugalskom "Živa voda" - zbiva se na duhovnom, psihološkom planu na kojem duša razgovara s cijelim tijelom. Čini se da glas u romanu govori sam sa sobom, uglavnom preispitujući svoj položaj u ‘određenom trenutku’. Trenutak se čas pojavljuje kao ljubavnik, čas kao noćna mora, beživotni sugovornik koji nema oblika, koji ne osjeća, ne odgovara, samo jest.

O čemu ova knjiga govori? O svemu što nije opipljivo. Može se početi čitati u bilo kojem dijelu, jer u njoj nema logičnog reda, ali cijelo vrijeme je prisutna napetost. Ovo je Clarice u svojoj biti. Sadašnji trenutak u nastojanju da ga se uhvati: “Da, ovo je život sagledan kroz život”

Clarice Lispector rođena je u Ukrajini 1920., no nakon Prvog svjetskog rata i progona Židova u doba građanskog rata u Rusiji obitelj joj emigrira u Rumunjsku i naposljetku u Brazil. Već u prvom romanu "U blizini divljeg srca" (Perto do Coração Selvagem, 1943.), koji objavljuje s 23 godine, odmiče se od tradicionalnog pripovijedanja i nameće modernističku estetiku te osvaja nagradu Graça Aranha. Nakon što se udala za kolegu Mauryja Gurgela Valentea, živi u Europi i donosi na svijet dva sina. Nakon  povratka u Brazil, Clarice se rastala i vratila novinarskom poslu. Romani joj se pomalo prevode na druge jezike, sve je više pozivaju na kongrese o književnosti… 

Objavila je osam romana, brojne zbirke pripovijedaka, kronika i priča za djecu. Nezaboravno oslikava unutarnji život moderne žene i pomiče granice proznog izričaja: smatraju je jednom od najznačajnijih brazilskih književnica 20. stoljeća.

Clarice Lispector umrla je u Riju 1977. , dan prije svog 57. rođendana. Postumno je objavljena njezina korespondencija, kao i roman "Dah života" (Um sopro de vida). Mnoge su studije napisane o njezinu djelu, međutim, Clarice uvijek izmiče  konačnom definiranju. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –