Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kei Miller

Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Damir Šodan
  • 05/2019.
  • 92 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535201601
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

xx. kartograf je odbrusio rastamanu

Kartograf zaškrguće zubima
i reče – svaki jezik, čak i tvoj,
djelomična je karta ovog svijeta – čovjek
koji nikad nije naučio riječ
„šuštaj“ – zvuk svile ili šifona u pokretu
dok se vuče po podu – takav čovjek ne bi znao
čuti šuškanje vjenčanice vlastite mladenke.
Koliko života vrijedi zemlja
kojoj nemamo pristupa? Koliko toga
još nismo vidjeli ni osjetili ni čuli
jer za to nešto nije bilo
riječi – barem one nama poznate?
Govorimo da bismo se izvukli
iz tih mračnih rupa, postajući redom
svaki od nas – kartografi.

Već samim naslovom, "Kartograf pokušava ucrtati put prema Sionu" knjiga Keija Millera, jamajkanskog pjesnika nastanjenog u Velikoj Britaniji, transparentno nas uvodi u svoj kompleksan i istovremeno na neke od temeljnih kategorija koje definiraju čovjekovu egzistenciju sveden svijet. Miller je usredotočen na Jamajku kao društveno-povijesnu realnost i kao legendu, simbol i mit – prelomljen kako kroz očište historiografije tako i pop-kulture – ali i izvanjski, postkolonijalizmom obilježen pogled koji presudno oblikuje njezinu percepciju, prije svega u „Babilonu“ – još uvijek beziznimno dominantnom, bijelom svijetu i pripadajućem poretku.

Rastafarijanizam i reggae-kultura miješaju se s legendama robova i narativima robovlasnika, patois siromaških geta s rafiniranim književnim standardom. Povijest potlačenih u ovom uzbudljivom pjesničkom putovanju napokon ispisuje i vlastitu geografiju: mapira vlastiti, trnovit put prema osobnoj i kolektivnoj slobodi.

Iz kritike:

U ovoj upečatljivoj zbirci poezije pjesma o neuništivosti ljudskog duha svjetluca poput plamena u tmini. - Poetry London

Ova Kei Millerova zbirka učvršćuje njegov status kao jednog od najosjetljivijih i najuzbudljivijih pjesnika u Škotskoj. - The Scotsman

Podignite visoko krovnu gredu, jer evo nove snažne osobnosti u suvremenoj poeziji, čiji je glas prožet nesvakidašnjim autoritetom. - Lorna Goodison, jamajkanska pjesnikinja, profesorica na Sveučilištu Michigan

Intervju s autorom: Kei Miller: Pitanje jezika uvijek će ostati otvoreno i u tome je njegova ljepota

Kei Miller (1978.) višestruko je nagrađivani jamajkanski pjesnik, prozaik, esejist, bloger i sveučilišni profesor. Doktorirao je na Sveučilištu u Glasgowu, gdje je godinama predavao karipsku književnost, a odnedavna je djelatnik Sveučilišta u Exeteru, gdje predaje kreativno pisanje. Za svoj književni rad ovjenčan je brojnim prestižnim nagradama i priznanjima, između ostaloga dobitnik je potpore Caribbean Rhodes Trust Fellowship iz kulturalnih studija i nagrađen je Medaljom Silver Musgrave Jamajkanskog instituta. Također, sastavio je i uredio jedinstvenu i vrlo hvaljenu antologiju novijeg karipskog pjesništva. Za svoj treći roman "Augustown" (2016.) nagrađen je Nagradom Bocas za karipsku književnost, a 2018. dodijeljena mu je i Karipska nagrada Anthony N Sabga za izvrsnost u književnosti i umjetnosti.

Do sada je objavio sljedeće naslove: "Fear of Stones and Other Stories" (kratke priče, 2006.), "Kingdom of Empty Bellies" (poezija, 2006.), "There Is an Anger That Moves" (poezija, 2007.), "New Caribbean Poetry: An Anthology" (antologija, 2007.), "The Same Earth" (roman, 2008.), "The Last Warner Woman" (roman, 2010.), "A Light Song of Light" (poezija, 2010.), "Writing Down the Vision: Essays and Prophecies" (eseji, 2013.), "The Cartographer Tries to Map a Way to Zion" (poezija, 2014.), "Augustown" (roman, 2016.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Kei Miller čita 'The Law Concerning Mermaids' –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –