Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rawi Hage

Bejrutsko Društvo paklenog plamena

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Iva Karabaić
  • 05/2020.
  • 249 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533582177
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Usred kaosa libanonskoga građanskog rata Pavlov, sin kršćanskoga grobara, nakon iznenadne smrti svoga oca morat će i ne sluteći preuzeti njegov posao, ali ne onaj redovni, grobarski, već osobe od povjerenja Društva paklenog plamena. Ovo tajnovito Društvo vjeruje u vatru, a ne u zemlju i brine se o svima koji ne žele biti pokopani na klasičan način, o svima koji su daleko od religija i rata.

Pavlov, opsjednut starogrčkim tragedijama, ne želi biti dijelom rata, ali ni svoje obitelji opsjednute bogaćenjem. On je heroj moćan poput Antigone koji samo želi dostojno pokopati svoga ljubimca. On je onaj koji se suprotstavlja uobičajenim normama, koji prezire rat i žudnju za osvetom. Kroz niz avantura u kojima se smjenjuju groteskni likovi, šverceri, vladari rata, ubojice, seksualne orgije... Rawi Hage vodi nas gore-dolje poput najžešćeg vrtuljka, neprestano postavljajući pitanje kako živjeti sa smrću, a ne od smrti.

"Bejrutsko Društvo paklenog plamena" politički je i društveno subverzivan roman u kojem se stalno, kako to i čini najbolja i najprimamljivija književnost, miješa eros i thanatos, komedija i tragedija, čineći eksplozivnu mješavinu u kojoj samo istinski antiheroj može ostati moralnom vertikalom.


Moćno... Hageov je roman žustar, nadrealan i često komičan zaron o preživljavanju apsurdnog nihilizma rata. – Publishers Weekly

Rawi Hage jedan je od najvećih književnih talenata zbog svoje svježine, jezive liričnosti, smjelosti, emocionalne suzdržanosti, intelektualne dubine, osjećaja za povijesno, politički subverzivno i beskompromisne suosjećajnosti. – The Globe and Mail

Većina pisaca ili su odlični stilisti ili pripovjedači, a Hage je nedvojbeno oboje. – The Guardian

Rawi Hage u Bejrutskom Društvu paklenog plamena služi se svojim mnogobrojnim talentima kako bi kroniku rata i nemilosrdne smrti pretvorio u provokativnu zabavu. – New York Times

Rawi Hage rođen je u Bejrutu u Libanonu, gdje je proživio devet godina građanskog rata. Godine 1992. iselio se u Kanadu, gdje je studirao fotografiju. Nagrađivani je književnik, likovni umjetnik, kustos i politički komentator. Objavljivao je tekstove u časopisima Maclean’s, Fuse, Mizna, Jouvert, The Toronto Review, Montreal Serai i Al-Jadid. Likovne je radove izlagao u galerijama i muzejima diljem svijeta. Prvi Hageov roman "De Nirova igra" nominiran je za dvije prestižne kanadske književne nagrade Giller i Governor-General, a 2008. osvojio je IMPAC Dublin Literary Award. Drugi roman "Žohar", objavljen 2008., bio je u užem izboru za više važnih kanadskih nagrada, a osvojio je nagradu Huge MacLennan za najbolji roman. Istu nagradu osvojio je i za "Karneval" koji je objavljen ujesen 2012. Posljednji roman "Bejrutsko Društvo paklenog plamena" objavio je 2018. godine. Djela su mu prevedena na više od trideset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –