Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Niklas Natt och Dag

Vatra i Minotaur

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Sandra Ljubas
  • 09/2020.
  • 443 str., meki uvez
  • ISBN 9789533582429
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

1794. Mickel Cardell ponovno je na dnu. Godinu dana nakon što je s Cecilom Wingeom riješio misterij osakaćenog leša, njegova prijatelja više nema, a jednoruki gradski čuvar zaborav traži u stockholmskim krčmama. Sve dok ga ne pronađe majka čija je kći okrutno ubijena u noći svojega vjenčanja. Kažu da je djevojku rastrgao čopor gladnih vukova, ali u to ne vjeruju ni majka ni Cardell. Je li to čudovišno umorstvo prve bračne noći počinio mladi plemić za kojega se udala? Ili neka mnogo opasnija zvijer? 

"Vatra i Minotaur", drugi nastavak povijesne stockholmske noir trilogije Niklasa Natt och Daga, ponovno nas odvodi u Grad među mostovima, iznova susreće s nezaboravnim Mickelom Cardellom i Annom Stinom Knapp, još jednom usisava u usijano, vrveće grotlo 18. stoljeća. Od malaričnih obala karipske kolonije Svetog Bartolomeja do skrovitih kutaka Stockholma, pred nama se odmotava crvena nit nezamislivih zločina – trag koji vodi u srce mračnog labirinta, do čudovišta koje može pronaći samo onaj koji nema što izgubiti, ili onaj u čijem je srcu preostalo još malo svjetla. I vatre. 

 

Iz medija:

Niklas Natt och Dag očarat će vas svojim prikazom 18. stoljeća, iznimno moralnom pričom smještenom u duboko amoralan svijet. Ali usred sveg tog mraka postoji drhtavo svjetlo koje nas vodi. – Gefle Dagblad

Vatra i Minotaur predivan je mizantropski portret patnje u nekadašnjem Stockholmu. Brutalno dobro! – BTJ

Najdopadljiviji su način na koji, gotovo dokumentaristički detaljno, opisuje razdoblje o kojemu piše te – još više – izvrstan stil. Kao kontrapunkt tami s kojom se suočavaju njegovi likovi autor nudi svjetlo koje dopire iz njegove gotovo poetske proze. Na trenutke, među najljepšima koje sam čitao. – Södermanlands Nyheter

Niklas Natt och Dag, punim imenom Niklas Carl Bosson Natt och Dag, rođen je 1979. u Stockholmu. Njegova je obitelj najstarija živuća plemićka obitelj u Švedskoj. Studirao je u Kalmaru od 2000. do 2003., a od 2006. do 2008. radio kao urednik časopisa za muškarce Slitz. Roman "Čuvar i vuk" (2017.) prva je knjiga koju je objavio i prvi dio trilogije koju je nazvao "Bellman noir". Švedska akademija pisaca kriminalističkih romana prozvala ga je najboljim debitantskim romanom 2017. godine, a 2018. proglašen je najboljim kriminalističkim debitantskim romanom na sajmu knjiga u Göteborgu te ovjenčan nagradom Crimetime Specsavers Award. U svibnju 2020. Natt och Dag primio je počasnu književnu nagradu grada Stockholma, gdje živi sa suprugom i dvojicom sinova. U slobodno vrijeme svira gitaru, mandolinu, violinu i shakuhachi, japansku flautu od bambusa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –