Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Niklas Natt och Dag

Smrt i Eumenide

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Sandra Ljubas
  • 09/2022.
  • 408 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585161
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

1795.
Poput progonjene zvijeri, Tycho Ceton skriva se u najdubljim sjenama Stockholma. Nakon udarca koji su mu zadali Emil Winge i Mickel Cardell nekadašnji trgovac robljem više nije u milosti svojih dojučerašnjih zaštitnika, zastrašujućeg bratstva Eumenida, koje je uveseljavao jezivim zločinima. Sada je sam, a samome mu ovdje, u Gradu među mostovima, život više ne vrijedi ni prebijena novčića.

Dok se politička situacija u kraljevstvu usijava, a paranoja vladajućih doseže vrhunac, “Smrt i Eumenide”, posljednji dio monumentalne povijesne noir-trilogije Niklasa Natt och Daga, podiže uloge do neslućenih visina i donosi finalno krvavo dijeljenje karata. U završnici dostojnoj najvećih majstora trilera svaki od Natt och Dagovih junaka morat će stupiti u plamen i prekoračiti vlastite granice: Winge u borbi protiv demona ovisnosti i ludila; Cardell u želji da zaštiti Annu Stinu Knapp i iskupi se za smrt njezine djece koju je nehotice skrivio; Anna Stina u pokušaju da nakon gubitka poželi živjeti.

A spreman je i Tycho Ceton. Za povratak u okrilje Eumenida mora im ponuditi nešto dosad neviđeno: zločin okrutniji, maštovitiji i otrovniji od svega što smo dosada vidjeli u ovom divnom i mračnom, groznom i veličanstvenom Stockholmu.

Iz medija: 

Savršenom mješavinom detektivskog i povijesnog Natt och Dagova trilogija žanr je okrenula naglavce. Smješten u turbulentno političko i fascinantno društveno razdoblje, njezin treći dio, Smrt i Eumenide, zadržava ritam nasilja i razinu tame prethodnih izvrsnih romana. – Babelia

Niklas Natt och Dag stvorio je moćnu povijesnu fresku koja je ujedno krvav, užasno emotivan triler. – Dagens Nyheter

Kažu da je on novi Stieg Larsson. Sada nam se njegovo ime čini teško izgovorljivim, ali uskoro ćemo ga itekako zapamtiti. – Patricia Villalobos

Smrt i Eumenide savršen je završetak priče. Autor bez krzmanja ulazi u ponore ljudskog bića, odvodeći nas na neka od najamblematičnijih mjesta Stockholma, stvarajući ujedno iznimno vjernu sliku tadašnje Europe. Boli što je ovoj trilogiji došao kraj, ali sigurni smo da će nas Natt och Dag nastaviti oduševljavati. – El Confidencial

Niklas Natt och Dag, punim imenom Niklas Carl Bosson Natt och Dag, rođen je 1979. u Stockholmu. Njegova je obitelj najstarija živuća plemićka obitelj u Švedskoj. Studirao je u Kalmaru od 2000. do 2003., a od 2006. do 2008. radio kao urednik časopisa za muškarce Slitz. Roman "Čuvar i vuk" (2017.) prva je knjiga koju je objavio i prvi dio trilogije koju je nazvao "Bellman noir". Švedska akademija pisaca kriminalističkih romana prozvala ga je najboljim debitantskim romanom 2017. godine, a 2018. proglašen je najboljim kriminalističkim debitantskim romanom na sajmu knjiga u Göteborgu te ovjenčan nagradom Crimetime Specsavers Award. U svibnju 2020. Natt och Dag primio je počasnu književnu nagradu grada Stockholma, gdje živi sa suprugom i dvojicom sinova. U slobodno vrijeme svira gitaru, mandolinu, violinu i shakuhachi, japansku flautu od bambusa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –