Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emmanuel Carrere

Ja sam živ a vi ste mrtvi

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Ursula Burger
  • 11/2020.
  • 336 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532862553
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Jedan od najsmionijih istraživača ljudske psihologije 20. stoljeća prema riječima New York Timesa, Philip K. Dick iz generacije u generaciju kao da samo dobiva na aktualnosti i stječe nove poklonike.

Među njima je i Emmanuel Carrère, žanrovski nedokučivi inovator francuske proze, čija knjiga o vizionarskom magu spekulativne fikcije, na pola puta između životopisa i romana, dokumentarnoga i sanjanoga, postavlja ista pitanja kao i Dickov raskošni opus: jesmo li živi ili mrtvi? Jesmo li stvarni, ili plod mašte? Čije mašte?

Carrère Dicka prati od traumatskoga gubitka sestre blizanke 1929. do samotnjačke smrti 1982. i živo dočarava duh toga nemirnog promatrača američke poratne nelagode, koji je standardnu građu znanstvene fantastike – paralelne svemire, zamršene vremenske petlje, masovnu obmanu i paranoju – pretočio u niz klasičnih djela o tjeskobi novodobnog čovjeka.

Iz medija:

Ovdje ćete naći svaki zavijutak Dickova uma, svaki mahniti umišljaj, svaki skok kroza zrcalo. Učinak je moćan. – James Parker, Boston Globe

Carrère spaja činjenice i fikciju i stvara nov žanr u kojem se književna kritika i povi­ jest kulture stapaju s gorljivim nagađanjima rasna romanopisca. – Los Angeles Times Book Review

Ovaj napeti životopis bogato razrađuje razmišljanja i osjećaje Philipa K. Dicka kao pisca i čovjeka. Carrèreova knjiga opčinjava. Malo me koji biograf tako duboko uvu­ kao u svijet svoje teme. – Carl Rollyson, New York Sun

Emmanuel Carrère (1957.) francuski je književnik, scenarist i filmski redatelj. Osvojio je neke od najprestižnijih francuskih književnih nagrada (Prix Femina, Prix Renaudot, Grand Prix de Littérature Henri Gal de l’Académie française), kao i nagradu za životno djelo Francuske nacionalne knjižnice 2018. Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu "Zimovanje" (SysPrint, 2003.) te prozama "Protivnik Božji" (AGM, 2003.) i "Neki drugi životi" (Algoritam, 2011.) u kojima osebujnim stilom spaja autobiografsko i autofikcionalno, dokumentarističko i memorijalističko pismo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –