Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emmanuel Carrere

Neki drugi životi

  • Nakladnik: Algoritam
  • Prijevod: Ivana Barišić Oharek
  • 05/2011.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789533162188
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Naslov koji bi u doslovnom prijevodu glasio "o životima drukčijim od mojega", priča o životima drugih, o životima koji samom pripovjedaču ostaju na stanovit način nedohvatni, baš zato što su drugačiji i on u njima ne pronalazi sličnosti sa svojim životom. Igrom slučaja on postaje svjedokom dviju drugačijih životnih priča prepunih patnje. Jedna je obilježena smrću djeteta i roditeljskim žalovanjem, u drugoj mlada žena umire ostavljajući za sobom obitelj.

Ta temeljna distanca između pripovjedača koji nikako da doista počne živjeti vlastiti život prihvaćajući ga, i likova koji su "prisiljeni" živjeti svoje živote, stvara posebnu napetost u samom pripovijedanju.

"Neki drugi životi" prepoznaju se kao izrazito literarna ali ne tipična romaneskna struktura - nelinearna, ispresijecana skokovima u kronologiji zbivanja - u kojoj glavne "konce u rukama" dakako drži sam pripovjedač u prvome licu. Posebnost Carrèreova rukopisa je i u isprepletenom pripovijedanju kojim se pripovjedač distancira od vlastitih likova i koncentrira na sam proces gradnje priče.

Postmodernistički pripovjedni postupci i esejistički komentari ne čine tekst hermetičnim; štoviše, Carrère ovu priču situira u suvremeni realitet, pa scenografiju "Nekih drugih života" čine Šri Lanka poharana tsunamijem i interijer onkološke bolnice. Neki su kritičari ovaj roman nazvali grobom: grobom naših najmilijih, grobom onoga što smo voljeli i onoga u što smo vjerovali - života.

Emmanuel Carrère (1957.) francuski je književnik, scenarist i filmski redatelj. Osvojio je neke od najprestižnijih francuskih književnih nagrada (Prix Femina, Prix Renaudot, Grand Prix de Littérature Henri Gal de l’Académie française), kao i nagradu za životno djelo Francuske nacionalne knjižnice 2018. Hrvatskim je čitateljima poznat po romanu "Zimovanje" (SysPrint, 2003.) te prozama "Protivnik Božji" (AGM, 2003.) i "Neki drugi životi" (Algoritam, 2011.) u kojima osebujnim stilom spaja autobiografsko i autofikcionalno, dokumentarističko i memorijalističko pismo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –