Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miha Kovač

Čitam, da se pročitam : Deset razloga za čitanje knjiga u digitalno doba

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 05/2021.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554891
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ima li čitanje knjiga još smisla u doba digitalnih medija? Zašto bismo se probijali kroz opsežne romane kad možemo pogledati seriju, pretražiti internet ili jednostavno provesti vrijeme na neki drugi način?

Ova knjižica nudi deset razloga za čitanje koji dokazuju da čitanje knjiga ima brojne pozitivne učinke. Čitanjem knjiga širimo i produbljujemo rječnik, izoštravamo sposobnost mišljenja na svim područjima, jačamo sposobnost razumijevanja i vježbamo empatiju. Sve su to temelji za razmišljanje vlastitom glavom, a na kraju krajeva, i za uspjeh i sreću.

Profesor, dugogodišnji urednik i stručnjak na području čitanja, povijesti knjiga i izdavaštva, Miha Kovač se u "Čitam, da se pročitam" odmaknuo od stručnog, akademskog pristupa temi te je na vrlo čitak, pristupačan i zabavan način spojio niz podataka, zanimljivosti i saznanja s kojima obrađuje kompleksnu temu o važnosti i smislu čitanja. Kovač voli istaknuti da je  istovremeno ljubitelj i medija na zaslonu ali i knjiga, te naglašava kako je upravo u vremenu zaslona čitanje knjiga dobilo nove funkcije i prednosti.

Usprkos činjenici da smo zbog strojeva učinkovitiji i u intelektualnom radu, oni nam, piše Kovač „ne pomažu puno ako ne znamo misliti vlastitom glavom", a to "možemo steći samo čitanjem najrazličitijih knjiga kojima neprestano proširujemo i produbljujemo vokabular i brusimo sposobnost mišljenja. Budućnost će zato biti s knjigama ili je neće biti.“

Iz recenzija:

Ova će vam knjiga bez visokoparnog znanstvenog jezika nenametljivo ponuditi brojne razloge zbog kojih je pametno (i potrebno) čitati knjige. Bio je krajnji čas da netko napiše takvu knjigu. – Gregor Pečan, predsjednik slovenske Udruge ravnateljica i ravnatelja 

Ova knjiga jasno i argumentirano zatvara usta svima onima koji su skeptični u vezi s čitanjem. – Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigu Republike Slovenije 

Miha Kovač odmjereno, argumentirano, čitko i na zabavan način govori o tome zašto treba čitati knjige, zašto se čitanje ne može zamijeniti ničim drugim i zašto će biti tako dok bude svijeta i vijeka. Ne, ničim! – Tadej Golob, autor 

Miha Kovač je profesor na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. U posljednjih pet godina sudjelovao je u međunarodnoj COST mreži E-Read koja je bila posvećena istraživanju promjena u čitateljskim navikama i razumijevanju pročitanoga uzrokovanih tehnologijama sa zaslonom. U prvoj polovici profesionalnog života bio je urednik i glavni urednik u različitim izdavačkim kućama koje su objavljivale knjige i novine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –