Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Novaković

Truplo boje meda

  • Nakladnik: Matica hrvatska
  • Prijevod: Saša Drach
  • 12/2020.
  • 213 str., meki uvez
  • ISBN 9789533411958
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbirka priča "Truplo puno meda" donosi melankoličnu, snažnu i duboku prozu jednog od najboljih pisaca naše generacije Josipa Novakovića. Ljepota i brutalnost, sreća i besmisao, stvarno i nadrealno paradoksi su na kojima počivaju Novakovićeve priče, a njihovi likovi naizgled su obični ljudi koji u otuđenom svijetu, od američke provincije do ratne Hrvatske, pokušavaju pronaći tračak ljepote. Novakovićev stil izbrušen je do perfekcije, a imaginacija mu je bogata, no i kada govori o potresnim temama, poput rata, obitelji, ljubavi i izdaje, vješto izbjegava patetiku ispisujući u isti mah tužne i duhovite, zaigrane i gorke sličice života.


Svaka priča u Novakovićevoj zbirci započinje izravnom početnom situacijom, no opet je njegova proza toliko skladna i inteligentna, bez ijedne suvišne rečenice ili opisa, tako da je uvijek domišljato zaokružena. Ovo je nezaboravna, znalačka zbirka.

Publishers Weekly

U ovim pričama vidi se nastavak Novakovićeva interesa za teme progonstva i izmještenosti, za apsurde rata i prikaz svijeta lišena logike u kojemu se ipak nazire nekakav red. Uz to pokazuju one piščevu dovitljivost, talent za neobjašnjivo, kao i temeljnu empatiju sa svim živim bićima.
Los Angeles Review of Books

Nova zbirka priča Truplo puno meda sadržava neke od Novakovićevih najmračnijih priča, ali istovremeno i priča punih nade...
Los Angeles Time

Ove priče uspijevaju u dojmljivu pothvatu spajanja grubog realizma s primjesama nadrealizma, iz čega nastaje štivo koje se ne ispušta lako iz ruku.
Kirkus Reviews

Prozaik i esejist Josip Novaković rođen je 1956. u Daruvaru, s 22 godine emigrirao je u SAD, a posljednjih nekoliko godina živi u Kanadi. Za svoja prozna djela dobio je priznanja Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, Pushcart, O. Henry a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International.

Njegove priče uvrštene su u prestižne antologije američke kratke priče, a ugledni časopis Kirkus Review proglasio ga je jednim od najboljih američkih pisaca kratke priče. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library te na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Die Freie Universitätu u Berlinu, Sveučilištu Penn State, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu.

Objavio je roman "April Fool’s Day", tri zbirke kratkih priča,"Yolk", "Salvation and Other Disasters", "Infidelities: Stories of War and Lust", dvije zbirke autobiografskih crtica, "Apricots from Chernobyl", "Plum Brandy: Croatian Journey" te dva priručnika za umijeće pisanja, "Writing Fiction Step by Step" i "Fiction Writer’s Workshop". Na hrvatski mu je do sada preveden izbor priča "Grimizne usne", zbirka eseja "Tražeći grob u Clevelandu", roman "Prvi aprila" i knjiga "Radionica pisanja fikcije" koja se koristi kao udžbenik na brojnim američkim sveučilištima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –