Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Novaković

Požuda

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Saša Drach
  • 06/2015.
  • 232 str., meki uvez
  • ISBN 9789533134246
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Žena spremna na sve kako bi spasila sina od regrutacije, emigrantica koja otkrije kako ni obuzeta strašću ne može zaboraviti traume iz domovine, dječak koji pronalazi strašan način da se osveti onima koji su ga povrijedili, teško bolestan muškarac kojem general 'ukrade' srce za transplantaciju – junaci su iznimno hvaljene zbirke tragikomičnih priča Josipa Novakovića.

Zahvaćajući široko razdoblje – od prvih pucnjeva Prvog svjetskog rata, preko ratova devedesetih pa do svakodnevice balkanskih emigranata – Josip Novaković u knjizi "Požuda" istražuje sva lica čovjeka, rat i njegove posljedice, svjetove u kojima nevinost nestaje u dimu topova, požuda zamjenjuje ljubav, a užitak preživljavanja često nadmašuje sve ostale užitke.

Prozaik i esejist Josip Novaković rođen je 1956. u Daruvaru, s 22 godine emigrirao je u SAD, a posljednjih nekoliko godina živi u Kanadi. Za svoja prozna djela dobio je priznanja Whiting Writer’s Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, Pushcart, O. Henry a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International.

Njegove priče uvrštene su u prestižne antologije američke kratke priče, a ugledni časopis Kirkus Review proglasio ga je jednim od najboljih američkih pisaca kratke priče. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library te na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Die Freie Universitätu u Berlinu, Sveučilištu Penn State, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu.

Objavio je roman "April Fool’s Day", tri zbirke kratkih priča,"Yolk", "Salvation and Other Disasters", "Infidelities: Stories of War and Lust", dvije zbirke autobiografskih crtica, "Apricots from Chernobyl", "Plum Brandy: Croatian Journey" te dva priručnika za umijeće pisanja, "Writing Fiction Step by Step" i "Fiction Writer’s Workshop". Na hrvatski mu je do sada preveden izbor priča "Grimizne usne", zbirka eseja "Tražeći grob u Clevelandu", roman "Prvi aprila" i knjiga "Radionica pisanja fikcije" koja se koristi kao udžbenik na brojnim američkim sveučilištima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –