Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Mungi Ngomane

Ubuntu za svaki dan : Afrička mudrost o povezanosti s drugim ljudima

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Radha Rojc-Belčec
  • 05/2021.
  • 244 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789535203742
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Današnji svijet, ponajprije zapadni, opsjednut je idejom individualizma. Uvjerenjem da su osobne potrebe pojedinca bitnije od potreba društva kao cjeline. Nasuprot tome, u afričkoj zajednici njeguju se zajedništvo i međusobna povezanost. Hrabrost i suosjećanje. Sve to utemeljeno je u južnoafričkoj životnoj filozofiji poznatoj pod imenom ubuntu. To je koncept koji obuhvaća sve ljudske težnje prema skladnom zajedničkom životu ispunjenom humanošću. Glavnu pouku ubuntua najbolje opisuje afrička poslovica: „Čovjek je čovjek zbog odnosa s drugim ljudima.“

Ova knjiga donosi četrnaest mudrih pouka „nacije duginih boja“. One su nam nužne kako bismo svi zajedno živjeli bolje jedni s drugima i jedni pokraj drugih. Pričama u kojima se nazire naša zajednička ljudskost, povezanost i međusobna ovisnost. Ubuntu će nam pomoći da shvatimo svijet i pronađemo svoje mjesto u njemu. Istražujući ideje blagosti i opraštanja, tolerancije i vještine slušanja, Mungi Ngomane pokazuje nam da za svakoga od nas može biti korisno kad prihvatimo jedni druge.

Ubuntu za svaki dan“ nadahnjujući je vodič koji nas usmjerava prema ispunjenijem životu pojedinca kao člana mnogo veće obitelji kojoj svi pripadamo.

Vjerujem da će vam ova knjiga otvoriti oči, um i srce i uputiti vas u način života koji će ovaj svijet učiniti boljim i brižnijim. – Nadbiskup Desmond Tutu

Unuka nadbiskupa Desmonda Tutua i pokroviteljica Zaklade Tutu iz Velike Britanije, Mungi Ngomane nikada nije osjećala kako ju je obitelj prisilila da krene njihovim stopama. Uvijek je vjerovala kako se njihova nada u pravdu i ljudsko dostojanstvo prenosila kroz njene gene. Energično je radila na rješavanju sukoba na Bliskom istoku kao i na edukaciji žena i djevojaka kako bi sudjelovale u programima i radu nekih od najistaknutijih svjetskih organizacija. Magistrirala je međunarodne studije i diplomaciju na Sveučilištu u Londonu u Školi orijentalnih i afričkih studija (SOAS).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –