Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jul Maroh

Plava je najtoplija boja

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Mirna Šimat
  • 07/2021.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535203926
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Život mlade Clémentine preokrene se onog dana kad upozna Emmu. Ema je djevojka plave kose koja će joj otkriti sve aspekte žudnje i omogućiti joj da se suoči s pogledom drugih. 

Nježna i dirljiva priča – francuski grafički roman – „Plava je najtoplija boja“ roman je o zaljubljivanju, odrastanju. O samootkrivanju i identitetu, priča o mladenačkoj ljubavi dviju mladih Francuskinja na prijelazu 21. stoljeća. Clementine je prosječna srednjoškolka, ima širok krug prijatelja, obitelj i romantičan odnos s dječakom. Jedne večeri sa svojim prijateljom izlazi u grad, zaluta u bar gdje upoznaje samouvjerenu djevojku plave kose. Privlačnost između njih je intenzivna i snažna, a Clementine se pronalazi u vezi koja će testirati njezine prijatelje, roditelje i vlastitu ideju o sebi i svom identitetu.

Strip je inspirirao sada već kultni film „Adelin život“ („Plava je najtoplija boja“). Nagrađen je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Cannesu 2013. Preveden je na brojne jezike i osvojio je nagradu publike na Međunarodnom festivalu u Angoulêmeu.

Jul Maroh, multidisciplinarni umjetnik_ca i transfeministički aktivist_ca priča priče o modernoj intimi i njezinim političkim aspektima. Nakon stripa "Plava je najtoplija boja", koji je osvojio razne nagrade i nadahnuo film Adelin život (Zlatna palma u Cannesu 2013.), objavio_la je "Skandalon, Brahms, Corps Sonores" i "You Brought Me the Ocean" (u suradnji s Alexom Sanchezom). Jul je bio_la kustos_ica u muzeju suvremene umjetnosti CAPC u Bordeauxu na izložbi Procession, a također je suosnivač_ica feminističkog kolektiva Bd Egalité.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –