Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Putovanje u nepoznato : Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)?

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Urednik: Anita Peti-Stantić, Vedrana Stantić
  • 09/2021.
  • 302 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554884
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Što sve rade znanstvenici? Zašto? Kakvi su bili putevi kojima su došli do toga? Jesu li njihovi putevi bili pravocrtni ili zaobilazni? Sve su to pitanja koja se postavljaju i mladima kad razmišljaju o sebi i svojim potencijalnim karijerama i odlukama o budućnosti, o studiju, o tome što bi željeli raditi. Mladi, posebno srednjoškolci, nerijetko se pitaju na koji su način znanstvenici slični njima samima.

U tom je smislu cilj knjige "Putovanje u nepoznato : Zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)?" mladima u Hrvatskoj, primarno srednjoškolcima, pružiti viđenje suvremene znanosti očima hrvatskih znanstvenika različitih generacija i različitih struka, ali i dati im popularnoznanstveni tekst iz kojega će moći učiti o znanosti, upućivati se u nju i sami dalje istraživati ono što ih zaniteresira.

Upravo zbog toga su urednice ove knjige (Anita Peti-Stantić i Vedrana Stantić) potaknule brojne domaće znanstvenice i znanstvenike da napišu svoja iskustva i pošalju poruku mladima. Mnogi govore o tome kako treba imati samopouzdanja i vjerovati u svoje sposobnosti, govore o upornosti, odvažnosti, strpljenju, uvjerenju da, ako se tako radi, rezultat neće izostati i da će biti relevantan za kvalitetu našega života. Mnogi govore i o važnosti procesa učenja, o radosti pronalaženja odgovora, ali i o radosti zbog toga što je čovjek sposoban postavljati relevantna pitanja. Mnogi, na kraju, govore o kreativnosti kao važnom segmentu vlastitoga rada i uživanja u njemu.


Knjiga donosi neizmjerno zanimljive priče renomiranih hrvatskih znanstvenica i znanstvenika o tome zašto se bave baš znanstvenim radom, kako su se počeli baviti time i kakav je njihov pogled na znanost. Urednice i autorice koncepcije knjige uspjele su motivirati znanstvenike različitih generacija, koji se bave različitim znanstvenim granama, da ispričaju svoje životne priče. Te priče s jedne strane prikazuju njihova ključna znanstvena dostignuća, dok s druge strane otkrivaju njih kao obične, ali i nadasve zanimljive ljude. Takvo stavljanje znanosti i znanstvenih karijera u fokus i njihovo približavanje širokom čitateljskom krugu može imati važne znanstvene, stručne i društvene implikacije, podsjećajući na ulogu i važnost znanosti za svakodnevni život i razvoj čovječanstva. Treba istaknuti i to da svi prilozi, kao i knjiga u cjelini, snažno promoviraju razvojni mentalni sklop, odnosno ideju o važnosti ulaganja truda i ustrajnosti u onome čime se bavimo, neovisno o tome radi li se o bavljenju znanošću ili nekom drugom strukom.

- prof. dr. sc. Gordana Keresteš, iz recenzije

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –