Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anita Peti-Stantić Vedrana Stantić

Znati(želja) : Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 02/2021.
  • 272 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554730
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Poznato je da ljudski mozak u dobi između trinaeste i devetnaeste godine postaje sposoban razumjeti apstraktne koncepte, složene teorije i odnose, kao i dubinski usvojiti intelektualni vokabular koji prati taj razvoj. Stoga je upravo to pravi trenutak za uranjanje u popularnoznanstvene tekstove. Popularnoznanstveni tekstovi, osim što obiluju podacima i analizama koje potiču znatiželju i istraživački duh, pretpostavljaju i strukturirane načine mišljenja koji dovode do uspoređivanja, zaključivanja i traženja rješenja u svakodnevnim životnim situacijama."

Jedna je znanstvenica, druga je srednjoškolka zainteresirana za popularnu znanost, a istovremeno su i majka i kći i zajedno su napisale knjigu "Znati(želja) : Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah?" kojom žele mladu čitateljsku publiku, ali i one koji podučavaju mlade, zainteresirati za popularnoznanstvene tekstove – da sami posegnu za njima i krenu istraživati.

"Znati(želja)" je nastala iz zajedničkih čitanja majke i kćeri i njihovih rasprava o raznovrsnim popularnoznanstvenim tekstovima, te na originalan i zanimljiv način želi pobuditi radoznalost među čitateljima i pokazati kako su popularnoznanstveni tekstovi razumljivi, pristupačni, korisni, i da ih se vrlo lako može svladati. U knjizi se tako isprepliću dvije perspektive, kako u postavljanju pitanja, tako i u nuđenju odgovora. Na temelju nadopunjavanja tih dviju perspektiva knjiga je oblikovana kao niz odgovora na pitanja navedena u naslovima poglavlja i kao splet razmatranja i razgovora o temama koje zanimaju mlade i one koji se bave njima.

Kako autorice, Vedrana Stantić i Anita-Peti Stantić, kažu, popularnoznanstveni tekstovi ne diskriminiraju. Pisani su na način koji ih čini optimalnima za sve nesigurne ili neiskusne čitatelje, za one koji ne znaju koju bi sljedeću knjigu primili u ruke, za one na prijelazu iz adolescencije u odraslost.

Iz recenzije:

„Knjiga Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? originalno je znanstveno djelo u kojem autorice na jedinstven način i osebujnim metodološkim pristupom teorijski analiziraju popularnoznanstvene tekstove i prikazuju njihovu moguću ulogu ne samo u obrazovnom kontekstu, već i u cjelokupnom odrastanju mladih generacija – u razvoju njihovih interesa, kritičkog rasuđivanja, moralnih vrijednosti te odnosa prema istini, svijetu koji ih okružuje i sebi samima. Središnje pitanje kojim se ovo djelo bavi – zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvenu literaturu – od velike je znanstvene i stručne važnosti. Znanstvena relevantnost djela sadržana je u tome što donosi interdisciplinarnu analizu popularnoznanstvenog žanra, kao i njegove moguće uloge u odgoju i obrazovanju djece i mladih – od prvih slikovnica o znanstvenim pitanjima, preko dječjih enciklopedija i popularnoznanstvenih časopisa za djecu do popularnoznanstvenih knjiga koje su napisali sami znanstvenici ili prenositelji njihovih otkrića.“ - prof. dr. sc. Gordana Keresteš

Anita Peti-Stantić je profesorica poredbene slavenske lingvistike i slovenskoga na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. je godine vodila znanstveni projekt pod naslovom Hrvatska i bliskosrodne kulturnojezične zajednice. Osim znanstvenih monografija, autorica je Velikog slovensko-hrvatskog i hrvatsko-slovenskog rječnika (2014) i prevoditeljica sa slovenskog i engleskog. U posljednjih je desetak godina zaokupljena istraživanjem hijerarhije gramatičkih struktura s različitih teorijskih lingvističkih i psiholingvističkih, eksperimentalnih stajališta. Voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost Modeliranje mentalne gramatike: ograničenja informacijske strukture te voditeljica radne skupine za razvojne segmente čitanja u okviru COST akcije Europska mreža pismenosti. Čitanjem se praktično i teorijski bavi već dvadesetak godina, a napokon je o tome napisala i knjigu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –