Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Boris Johnson

Winston Churchill : Kako je jedan čovjek stvarao povijest

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Katja Mihovilović
  • 10/2021.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789533138527
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Britanski premijer Boris Johnson vrlo je neobična osoba eksplozivnog karaktera i nesvakidašnje biografije. Prvo se u javnosti istakao kao novinar, politički komentator, potom je ušao u aktivnu politiku, postao 2001. član parlamenta, te iza toga bio na tri ključne političke funkcije, bio je od 2008. do 2016. gradonačelnik Londona, od 2016. do 2018. ministar vanjskih poslova, te na kraju od 2019. vođa je Konzervativne stranke i britanski premijer. Britanska ga javnost zna po raznim stvarima, ponajviše po tome što je kao premijer izvukao Veliku Britaniju iz Evropske unije, ali istodobno i po njegovim kojekakvim ekscentričnostima.

On često zna spomenuti da se u politici ugleda na razne velike ličnosti iz prošlosti, jedan od uzora mu je, na primjer, i atenski vođa i govornik Periklo, ali daleko najveći uzor mu je – ratni britanski premijer Winston Churchill o kojem je 2014. napisao ovu knjigu.

I Churchill je bio neobičan karakter, svojeglav, ingeniozan, vispren, hrabar, osoba velikih ideja i političke lukavosti, a istodobno jedinstveni politički taktičar, izuzetan govornik, kakav bi i sam Johnson želio biti. Danas je opće uvjerenje da je Winston Churchill bio jedan od najvažnijih svjetskih državnika 20. stoljeća, koji je osobno, izravno, više nego bilo koji drugi državnik njegovog doba utjecao na to kakav je ovaj naš svijet danas.

U to je, naravno, uvjeren i Boris Johnson, koji je ovu živahnu i zanimljivu Churchillovu biografiju napisao prije nego što je i sam postao britanski premijer. Zato je ova biografija dvojako važna i zanimljiva, prvo kao snažno napisana biografija velikog ratnog premijera, čija je karijera ovdje analizirana iz perspektive pisca koji je suvremeni britanski premijer, ali istodobno je ta knjiga značajna jer je to Johnsonova osobna projekcija kakav bi on političar želio biti i kako bi on volio da u povijesti bude zapamćen.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –