Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sayaka Murata

Žena iz prodavaonice mješovite robe

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Borivoj Radaković
  • 09/2021.
  • 140 str., meki uvez
  • ISBN 9789535203995
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Keiko Furukura neobična je tridesetšestogodišnja tokijska prodavačica koja živi sama. Nikada nije bila u romantičnoj vezi. I sasvim je zadovoljna. Nikada se nije uklopila ni u svoju obitelj, ni u školu. U osamnaestoj godini počinje raditi u lokalnoj prodavaonici. Pronalazi mir i svrhu svom životu jer tamo, kao nigdje drugdje razumije pravila socijalne interakcije i manje – više uspješno igra ulogu „normalne osobe“.

Poslovođe dolaze i odlaze, ali Keiko ostaje u trgovini osamnaest godina i vrlo je sretna. Međutim, ljudi koji su joj bliski, od obitelji do suradnika, sve više je pritišću – jer koliko u suvremenom društvu vrijedi mlada žena koja nema ni profesionalne ambicije ni želju za udajom?

"Žena iz prodavaonice mješovite robe" sjajan je prikaz jedne neobične psihe i svijeta skrivenog od pogleda. Iako urnebesno duhovit, čudnovat i pitko napisan, roman daje ironičan i oštar pogled na suvremenu radnu kulturu, konzervativno razmišljanje i rodne uloge te slavi tiho junaštvo žena koje prihvaćaju cijenu da budu svoje.

Sayaka Murata (1979.) jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih suvremenih japanskih autorica. Osvojila je brojne nagrade: nagradu Gunzo za svoj prvi roman "Jyunyū", književnu nagradu Noma za "Gin iro no uta", nagradu Mishima Yukio za "Shiro-iro no machi no, sono hone no taion" i nagradu Sense of Gender. Na temelju vlastitog iskustva rada u prodavaonici, napisala je roman Žena iz prodavaonice mješovite robe.

Roman "Žena iz prodavaonice mješovite robe" (Konbini ningen, 2016.) je postao velik hit u Japanu, gdje je prodan u više od šesto pedeset tisuća primjeraka, nagrađen je prestižnom japanskom nagradom za književnost Akutagawa, preveden je na dvadesetak jezika, a časopis Vogue proglasio je autoricu ženom godine. Knjigom godine proglasili su je: New Yorker, BuzzFeed, Boston Globe, Literary Hub, Minneapolis Star Tribune, Electric Literature, Library Journal, Shelf Awareness, WBUR, Hudson i drugi mediji.

I nakon što se proslavila, Murata je nastavila raditi u tokijskoj prodavaonici gdje crpi inspiraciju za nove priče. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –