Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adam Zagajewski

Kasni blagdani : Izabrane pjesme

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Pero Mioč
  • 12/2021.
  • 296 str., meki uvez
  • ISBN 9789532862805
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

“Za ovaj izbor pjesme biram u Houstonu, prvog tjedna moga jednogodišnjeg prebivanja u Teksasu. Prvi dani uvijek su vrlo teški; američki gradovi, izuzimajući New York, malo nude došljaku iz Europe. Kao da govore: sada si prepušten sam sebi, snalazi se sam. Susrest ćeš uljuđene ljude, ali ne računaj na to kako će ti ulice i trgovi moći bilo što reći.

Uvijek sam mislio kako autor ne nalazi nikakvo zadovoljstvo u čitanju vlastitih tekstova – ne piše se, naime, za sebe. Sada ipak preinačujem malo taj sud. Ne u potpunosti – još uvijek ne mislim kako sam u stanju čitati vlastite pjesme kao što čitam pjesme drugih pjesnika. Ali u najmanju ruku, dok ih čitam, naviru mi živa sjećanja na gradove u kojima su one nastale. Autor vlastite pjesme kao da čita s druge strane, od strane dvorišta; poznaje kulise vlastitih tekstova, pamti trenutke kolebanja, praznine, ali i trenutke radosti također.

Zajednički nazivnik svih tih događanja jest stanovito posebno stanje duha, o kojem ne priliči govoriti – i koje uostalom ne bi bilo lako ni opisati. A ipak svaki stih i o njemu također govori, posredstvom slika i emocija slika.

U pisanju pjesama ne radi se o terapiji (uvijek sam mislio da je pjesnik liječnik zdravih!), nego o – o čemu? Možda o tome da bi se, slično kao što to čini geodet, mjerio svijet. Proučavao smisao stvarnosti osjetilima, razumom i nadahnućem, provjeravao – u najmanju ruku to pokušavao – je li nam taj smisao uopće dan. Livada ipak ne mjeri geodeta, nas pak, čak i kada bismo navukli strogu obrazinu znanstvenika i matematičara, i tako će na koncu mjeriti taj isti svijet kojeg želimo istražiti.”

Adam Zagajewski

Adam Zagajewski jedan je od najznačajnijih autora suvremene poljske književnosti. Dobitnik je prestižnih poljskih, europskih i svjetskih književnih nagrada, prevođen na mnoge jezike. Pjesnik je, esejist i prozaist. Rođen je 1945. u Lavovu, iz kojeg je njegova obitelj prisilno preselila na zapad Poljske. Djetinjstvo je proveo u šleskim Gliwicama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U periodu 1963. – 1970. studirao je filozofiju i psihologiju na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu. S fakultetskim kolegama 1968. osniva pjesničku grupu Teraz – krakovski rukavac pjesničke formacije Novi val i postaje koautor programskih tekstova. S Julianom Kornhauserom objavljuje "Nepredočeni svijet" (1974.) zbirku eseja književnokritičkog i programatskog karaktera. Od 1968. do 1975. godine radio je kao asistent na Institutu za društvene znanosti na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Krakovu.

Bio je urednik i suurednik književne redakcije časopisa Student, Młoda Kultura. Zbog svoje povezanosti s opozicijskim krugovima, gdje radi kao predavač na ilegalnim tečajevima, objavljuje kod podzemnih izdavača. Uređuje prvi nezavisni književni časopis Zapis, nekoliko je godina bio na popisu zabranjenih autora. Godine 1979. odlazi na stipendiju u Zapadni Berlin (Berliner Künstlerprogramm), gdje ostaje sve do 1981., kad se vraća u Krakov i već sljedeće, 1982. godine, zbog privatnih razloga emigrira u Francusku. Prijateljujući i surađujući s intelektualnim i književnim krugovima u emigraciji i u Poljskoj, objavljuje u uglednom književnom kvartalniku Zeszyty Literackie, koji je najprije izlazio u Parizu, a 1992. godine redakcija se preselila u Varšavu.

Uz časopisnu, Zeszyty su u dvadesetak godina djelovanja imali i značajnu izdavačku produkciju, te su tiskali i jednu od najvažnijih esejističkih knjiga Adama Zagajewskog "Solidarnost i samoća" (1986.). Godine 1988. Zagajewski počinje predavati kreativno pisanje na Sveučilištu u Houstonu. U Krakov se za stalno vratio 2002., gdje je i umro 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –