Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adam Zagajewski

Nevidljiva ruka

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Đurđica Čilić
  • 07/2013.
  • 100 str., meki uvez
  • ISBN 9789533340371
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Jedan od najprevođenijih i najnagrađivanijih suvremenih poljskih pjesnika. Lucidnost misli i čistoća stilske ekonomičnosti glavna su obilježja pjesništva Adama Zagajewskog. Njegov humor, blagi skepticizam, kao i stalni osjećaj za mračne mogućnosti povijesti priskrbile su mu i međunarodnu publiku.

 

Dominanatni glas u ovim pjesmama je glas mirenja i dolaska na mjesto onkraj mladalačkih čeznuća, na kontemplativno mjesto na kojemu se može početi tražiti  i vidjeti  "nevidljiva ruka" koja nas sve vodi. Zagajewski je majstor, a zbirka "Nevidljiva ruka" dokaz je produbljivanja njegova već ionako impresivna dara i dobrodošla umijeća življenja u trenucima nesigurnosti. Nadajmo se da će njegove pjesme i nadalje voditi čitatelje kroz njihove vlastite trenutke nesigurnosti. 

Stephan Delbos

 

Ne tako davno imali smo dva nevjerojatna pjesnička glasa: Nerudu i Milosza. Sad imamo Adama Zagajewskog, koji strastveno progovara kako iz povijesne, tako i iz osobne perspektive, u pjesmama svedenim na čistu lirsku jasnoću. Po mišljenju jedne pjesnikinje (moje malenkosti), on je danas naš najveći i najistinskiji predstavnik, najrelevantniji, najimpresivniji, najznakovitiji pjesnik našega doba.

Mary Oliver

 

***

 

Adam Zagajewski (Lavov, 1945) jedan je od najprevođenijih i najnagrađivanijih suvremenih poljskih pjesnika, a uz to piše još i prozu, eseje i književnu kritiku, te prevodi. Živi između Pariza i Houstona. Djetinjstvo je proveo u Poljskoj, gdje je i studirao. Proslavio se krajem šezdesetih godina kao jedan od vodećih pjesnika poljskog novog vala (Nowa fala). Od 1988. je gostujući profesor u programu kreativnog pisanja Sveučilišta u Houstonu. Jedan je od urednika pariškog časopisa Zeszyty literackie. U Poljskoj je objavio zbirke Komunikat (1972), Sklepy miesne (1975), Jechac do Lwowa (1985), Ziemia ognista (1994), Pragnienie (1999), Powrót (2003) i Anteny (2005). U SAD-u je objavio Tremor (1985), Canvas (1991), Mysticism for Beginners (1997), Without End: New and Selected Poems (2002) i Eternal Enemies: Poems (2008). Autor je memoara Another Beauty (2000) i proznih zbirki Solitude and Solidarity (1990) i Two Cities (1995). Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija, među kojima su Kurt Tucholsky Prize, Prix de la Liberté, Nagrada Vilenica, stipendija Berliner Kunstlerprogramm te stipendija Guggenheim. Godine 2010. nominiran je za Nobelovu nagradu za književnost. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –