Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Adam Zagajewski

Nevidljiva ruka

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • Prijevod: Đurđica Čilić
  • 07/2013.
  • 100 str., meki uvez
  • ISBN 9789533340371
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Jedan od najprevođenijih i najnagrađivanijih suvremenih poljskih pjesnika. Lucidnost misli i čistoća stilske ekonomičnosti glavna su obilježja pjesništva Adama Zagajewskog. Njegov humor, blagi skepticizam, kao i stalni osjećaj za mračne mogućnosti povijesti priskrbile su mu i međunarodnu publiku.

 

Dominanatni glas u ovim pjesmama je glas mirenja i dolaska na mjesto onkraj mladalačkih čeznuća, na kontemplativno mjesto na kojemu se može početi tražiti  i vidjeti  "nevidljiva ruka" koja nas sve vodi. Zagajewski je majstor, a zbirka "Nevidljiva ruka" dokaz je produbljivanja njegova već ionako impresivna dara i dobrodošla umijeća življenja u trenucima nesigurnosti. Nadajmo se da će njegove pjesme i nadalje voditi čitatelje kroz njihove vlastite trenutke nesigurnosti. 

Stephan Delbos

 

Ne tako davno imali smo dva nevjerojatna pjesnička glasa: Nerudu i Milosza. Sad imamo Adama Zagajewskog, koji strastveno progovara kako iz povijesne, tako i iz osobne perspektive, u pjesmama svedenim na čistu lirsku jasnoću. Po mišljenju jedne pjesnikinje (moje malenkosti), on je danas naš najveći i najistinskiji predstavnik, najrelevantniji, najimpresivniji, najznakovitiji pjesnik našega doba.

Mary Oliver

 

***

 

Adam Zagajewski (Lavov, 1945) jedan je od najprevođenijih i najnagrađivanijih suvremenih poljskih pjesnika, a uz to piše još i prozu, eseje i književnu kritiku, te prevodi. Živi između Pariza i Houstona. Djetinjstvo je proveo u Poljskoj, gdje je i studirao. Proslavio se krajem šezdesetih godina kao jedan od vodećih pjesnika poljskog novog vala (Nowa fala). Od 1988. je gostujući profesor u programu kreativnog pisanja Sveučilišta u Houstonu. Jedan je od urednika pariškog časopisa Zeszyty literackie. U Poljskoj je objavio zbirke Komunikat (1972), Sklepy miesne (1975), Jechac do Lwowa (1985), Ziemia ognista (1994), Pragnienie (1999), Powrót (2003) i Anteny (2005). U SAD-u je objavio Tremor (1985), Canvas (1991), Mysticism for Beginners (1997), Without End: New and Selected Poems (2002) i Eternal Enemies: Poems (2008). Autor je memoara Another Beauty (2000) i proznih zbirki Solitude and Solidarity (1990) i Two Cities (1995). Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija, među kojima su Kurt Tucholsky Prize, Prix de la Liberté, Nagrada Vilenica, stipendija Berliner Kunstlerprogramm te stipendija Guggenheim. Godine 2010. nominiran je za Nobelovu nagradu za književnost. 

Adam Zagajewski jedan je od najznačajnijih autora suvremene poljske književnosti. Dobitnik je prestižnih poljskih, europskih i svjetskih književnih nagrada, prevođen na mnoge jezike. Pjesnik je, esejist i prozaist. Rođen je 1945. u Lavovu, iz kojeg je njegova obitelj prisilno preselila na zapad Poljske. Djetinjstvo je proveo u šleskim Gliwicama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U periodu 1963. – 1970. studirao je filozofiju i psihologiju na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu. S fakultetskim kolegama 1968. osniva pjesničku grupu Teraz – krakovski rukavac pjesničke formacije Novi val i postaje koautor programskih tekstova. S Julianom Kornhauserom objavljuje "Nepredočeni svijet" (1974.) zbirku eseja književnokritičkog i programatskog karaktera. Od 1968. do 1975. godine radio je kao asistent na Institutu za društvene znanosti na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Krakovu.

Bio je urednik i suurednik književne redakcije časopisa Student, Młoda Kultura. Zbog svoje povezanosti s opozicijskim krugovima, gdje radi kao predavač na ilegalnim tečajevima, objavljuje kod podzemnih izdavača. Uređuje prvi nezavisni književni časopis Zapis, nekoliko je godina bio na popisu zabranjenih autora. Godine 1979. odlazi na stipendiju u Zapadni Berlin (Berliner Künstlerprogramm), gdje ostaje sve do 1981., kad se vraća u Krakov i već sljedeće, 1982. godine, zbog privatnih razloga emigrira u Francusku. Prijateljujući i surađujući s intelektualnim i književnim krugovima u emigraciji i u Poljskoj, objavljuje u uglednom književnom kvartalniku Zeszyty Literackie, koji je najprije izlazio u Parizu, a 1992. godine redakcija se preselila u Varšavu.

Uz časopisnu, Zeszyty su u dvadesetak godina djelovanja imali i značajnu izdavačku produkciju, te su tiskali i jednu od najvažnijih esejističkih knjiga Adama Zagajewskog "Solidarnost i samoća" (1986.). Godine 1988. Zagajewski počinje predavati kreativno pisanje na Sveučilištu u Houstonu. U Krakov se za stalno vratio 2002., gdje je i umro 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –