Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Piketty

Napokon socijalizam! : Kolumne, 2016.-2020.

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Mirjana Brabec, Vladimira Mirković-Blažević
  • 11/2021.
  • 284 str., meki uvez
  • ISBN 9789533138688
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Thomas Piketty, poznati francuski znanstvenik, kritički analitičar društveno-političkih prilika suvremenog svijeta, posebno sadašnjeg stanja kapitalizma, socijalne države i liberalne ideologije, poznat po dvije svoje fundamentalne knjige „Kapital u 21. stoljeću“ i „Kapital i ideologija“, objavio je sada knjigu svojih kolumni "Napokon socijalizam!", koje je objavljivao posljednjih godina u najutjecajnijem francuskom dnevnom listu „Le Monde“.

U tim je kolumnama žestoko na brojnim primjerima kritizirao suvremeni kapitalizam, te se u njima zalaže za promjenu sustava, za socijalizam. Evo što on sam o tome kaže: „Hiperkapitalizam je otišao predaleko i sada sam uvjeren da je nužno razmišljati o novom prevladavanju kapitalizma, o nekom novom obliku socijalizma, participativnom i decentraliziranom, federativnom i demokratskom, ekološkom, feminističkom i višerasnom. Povijest će prosuditi je li riječ 'socijalizam' definitivno mrtva i treba li je zamijeniti. Osobno mislim da ju je moguće spasiti, štoviše, vjerujem da je to i dalje najprikladniji pojam za označavanje ideje ekonomskog sustava koji bi bio alternativa kapitalizmu. U svakom slučaju, ne možemo se zadovoljiti time da budemo "protiv" kapitalizma ili neoliberalizma: moramo ponajprije biti 'za' nešto drugo, a to zahtijeva da definiramo idealni ekonomski sustav koji želimo uspostaviti, pravedno društvo koje imamo na umu, neovisno o imenu koje mu na kraju odlučimo nadjenuti."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –