Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tove Jansson

Memoari Mumintate

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Željka Černok
  • 12/2021.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535204527
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Jedne davne vjetrovite večeri u kolovozu, na stubama Doma za male mumintrolove pronađena je vrećica… U vrećici nije bio nitko drugi nego ja, nemarno umotan u novinski papir…“

Ovim riječima počinju memoari Mumintate i priča o njegovu nevjerojatnom životu. Prije nego što je zasnovao obitelj, Mumintata je vodio život pun avantura i opasnosti. Dok on čita memoare svom sinu Mumintrolu i njegovim prijateljima Snifu i Snusu, mi saznajemo nevjerojatne priče iz mladosti Mumintate, ali i Snifova tate Zbrka i Snusova tate Joksa. Je li moguće da su njihovi očevi bili takvi pustolovi kad su bili mladi? pitaju se Mumintrol i njegovi prijatelji. U memoarima upoznajemo golemog dodu Edvarda, diva koji može sve sravniti sa zemljom, saznajemo kako je Mumintatin prijatelj, izumitelj Fredrikson, sagradio neobičan brod kojim su krenuli na putovanje, kako su na brod navrle tisuće planinskih pećinara koji se silno vole družiti, ali i katkad nekome odgristi nos. Tu je još mnogo neodoljivih likova i avantura, zabava se sve više zahuktava, a u velikom finalu Mumintata slučajno upoznaje Muminmamu koju spašava nakon brodoloma.

Knjiga „Memoari Mumintate“, prvi put objavljena 1950., pravi je klasik dječje književnosti. Ovo je najduhovitija knjiga o Muminima, prepuna zanimljivih likova i dogodovština te sadrži neke od najboljih ilustracija same autorice. Jedna od glavnih tema knjige sloboda je svakog bića. Ona poučava djecu tome koliko je važno vjerovati u svoje snove, biti hrabar i odlučan, baš poput Mumintate koji je odrastao u teškim uvjetima, ali bio je uporan, vjerovao u sebe i sada živi ispunjen i zanimljiv život uz divnu obitelj i mnoštvo prijatelja.

Izgubljeno blago ponovno otkriveno… remek-djelo.
Neil Gaiman

Tove Jansson (1914. – 2001.) finska je autorica i umjetnica koja je pisala na švedskom jeziku. Svjetsku slavu stekla je serijom knjiga o Muminima koje je napisala i ilustrirala u razdoblju između 1945. – 1970. godine. Serija obuhvaća osam roman i knjigu priča te četiri slikovnice i stotine stripova. Knjige o Muminima, danas klasici dječje književnosti, prevedene su na više od 50 jezika te se i dalje prevode i objavljuju u cijelom svijetu. Mumini su samo dio golemog i nadahnutog stvaralačkog opusa ove umjetnice. U cijelom svijetu snimljene su brojne animirane serije i filmovi te izvedene mnoge kazališne predstave na temu Mumina. Prema Janssoninim knjigama 2019. godine snimljena je finsko-britanska animirana serija „Mumindol“ od trinaest epizoda. Redatelj serije je dobitnik Oscara Steve Box, a glasove likovima posudili su, među ostalima, Kate Winslet i Rosamund Pike.

Tove Jansson nije pisala samo dječje knjige. Kao već priznata slikarica, ilustratorica i umjetnica u nordijskim umjetničkim krugovima, napisala je i seriju romana i kratkih priča za odrasle. Za života bila je i do danas ostala najomiljenija autorica u skandinavskim zemljama. Djela Tove Jansson odražavaju bitna načela njezina života: ljubav prema obitelji i prirodi te inzistiranje na slobodi kako bi mogla nesmetano stvarati. Moto njezina života bio je „rad i ljubav“ i oboma je pristupala s radošću i bez kompromisa.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –