Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Neven Budak

Na dnu društvene ljestvice : Robovi i služinčad u srednjovjekovnoj Hrvatskoj

  • Nakladnik: Leykam international
  • 01/2022.
  • 496 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533401232
  • Cijena: 39.55 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Trgovanje ljudima fenomen je s kojim se susrećemo svakodnevno. Mladi ljudi, osobito žene i djeca, žrtve su zločinaca koji ih iskorištavaju kao seksualno roblje. U gotovo bespravnu položaju nalaze se i milijuni ljudi koji rade na plantažama, u tvornicama ili kao kućna posluga na svim kontinentima, u najrazvijenijim zemljama kao i u onima najmanje razvijenima. 

Hrvatska možda nije najizloženija takvu izrabljivanju, ali i u njoj postoje pojedinci kojima su oduzeti identitet, dostojanstvo ili minimalna naknada za njihov rad. Na ovim prostorima to nije nova pojava. Knjiga "Na dnu društvene ljestvice – Robovi i služinčad na istočnoj jadranskoj obali" bavi se mijenama u društvenom položaju obespravljenih ili u svojim slobodama bitno ograničenih pripadnika najnižih društvenih slojeva tijekom razdoblja od više od jednog tisućljeća. Na njezinim stranicama susrećemo antičke robove, ranosrednjovjekovne obrađivače zemlje i pastire, služavke u kućanstvima gradskog plemstva, naučnike u obrtima i robove kojima su naši preci trgovali od Crnog mora i sjeverne Afrike do Venecije i Katalonije. 

Njihove su sudbine i životni putovi mogli biti vrlo različiti. Neki su gubitkom slobode stjecali materijalnu sigurnost ili su služenjem stvarali uvjete da se osamostale. Bilo je robova koji su postajali svećenici ili služavki koje su ulagale novac u trgovinu. Mnogima, međutim, sreća nije bila tako naklonjena. Prodavani su ili su stupali u službu dok su bili djeca, a mnogi su odvođeni daleko preko mora, osuđeni na život među strancima, često u teškim uvjetima. Ni oni koje je sudbina vezala bliže uz rodni kraj nisu uvijek prolazili bolje, izlagani fizičkim kaznama i oskudici. 

Možemo li prema tim nesretnim, nama dalekim ljudima osjetiti empatiju? Jer ako ne možemo, moramo se zapitati suosjećamo li s onima koji se danas nalaze u sličnu, ako ne i u jednaku položaju.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –