Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Suvin

Bijasmo nečija budućnost: bilješke i bjesnila

  • Nakladnik: Fraktura
  • 03/2022.
  • 200 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533584461
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Krenuvši od vlastite sudbine i antifašizma, Darko Suvin pred nas donosi veliku zbirku poezije koja se jasno kritički postavlja prema nasilnom i kapitalističkom svijetu te velikim i manjim zlima takvih sustava. Suvin kroz knjigu "Bijasmo nečija budućnost: bilješke i bjesnila" ne samo da korača kroz povijest, već njegova poezija neprestano traži dijalog s prethodnicima i suvremenicima; njegove su pjesme živi spomenici podignuti borbama za temeljito pravednije društvo. Pjesme su to koje neprekidno propitkuju i forme, mijenjajući se, tražeći nove načine pisma i otvaranja vrata prema čitateljima, a njihov je stav onaj jedne moguće budućnosti.

"Bijasmo nečija budućnost: bilješke i bjesnila" knjiga je intimnih zapisa koja nerijetko progovara o ljubavi ili vremenu koje klizi kraj nas i nužno nas povlači prema konačnim točkama, te će dugo ostati s nama i kao bilješka ljubavi prema mnogočemu, ali i životu samome. Ova poezija često se buni protiv društvenih tumora, ali nipošto nas na kraju ne ostavlja bez nade, i upravo je to tiho povjerenje u mogućnost, često po suprotnosti, da se svijet popravi nakon svih mrakova, ono najvažnije što će ostati nakon čitanja.

Darko Suvin (Zagreb 1930), teoretičar kulture i književnosti, teatrolog i semiotičar, vjerojatno je najpoznatiji svjetski proučavatelj znanstvene fantastike. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1954., a na Filozofskom fakultetu 1956. (engleska i francuska filologija); doktorirao je 1970. disertacijom o I. Vojnoviću. Od 1959. Predavao je na Katedri za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a od 1968. redoviti je profesor anglistike i komparatistike na Sveučilištu McGill u Montrealu; umirovljen 1999., danas je profesor emeritus i akademik (redoviti je član Royal Society of Canada – Academy of Humanities and Social Sciences).  Od 1999. živi u Lucci, u Italiji. Bio je član Društva književnika Hrvatske; član je Hrvatskog društva pisaca.

Objavio 34 knjige i uredio 14 o književnosti, dramaturgiji (posebno o Brechtu i o Japanu), SF-u i utopizmu, te epistemologiji kulture i politike, od kojih su neke prevedene na 6 jezika, uključivši tri knjige stihova kao i prozne parabole, takođe preko 500 članaka i eseja o komparativnoj književnosti i dramaturgiji, teoriji kulture, utopizmu i naučnoj fantastici, te o političkoj epistemologiji. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –