Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bill Gates

Kako spriječiti klimatsku katastrofu

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Saša Stančin
  • 04/2022.
  • 244 str., meki uvez
  • ISBN 9789533138923
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bil Gates u knjizi "Kako spriječiti klimatsku katastrofu" opisuje svoje viđenje te ogromne prijetnje cijelom čovječanstvu. U njoj rezimira ono što je naučio tijekom više od desetljeća proučavanja klimatskih promjena i ulaganja u inovacije za rješavanje globalnog zatopljenja, te preporučuje strategije da se to postigne.

Gates tvrdi da i vlade ali i velike korporacije imaju ulogu u borbi protiv globalnog zatopljenja. Iako priznaje da postoji dilema što je prioritetnije, gospodarski razvoj ili održivosti, on smatra da bi to riješile ubrzane inovacije u zelenoj tehnologiji, posebno održivoj energiji. Poziva vlade da povećaju ulaganja u klimatska istraživanja, ali da istodobno potaknu tvrtke da ulažu u zelenu energiju i smanjenje zagađenja zraka. No, on smatra i da svaki pojedinac ima svoju ulogu u tom velikom zadatku. On kaže:

„Kako bi zaustavili globalno zagrijavanje i izbjegli najgore posljedice klimatskih promjena, ljudi moraju prestati ispuštati stakleničke plinove u atmosferu. Ovo zvuči teško jer će i biti teško. Svijet nikada nije učinio ništa ni približno tako veliko. Svaka će zemlja morati promijeniti svoj način ponašanja jer gotovo svaka aktivnost u modernom životu – uzgoj, proizvodnja, kretanje s mjesta na mjesto – uključuje stvaranje stakleničkih plinova. Ako se ništa ne promijeni, klimatske promjene će se pogoršavati, a utjecaj na ljude će po svoj prilici biti katastrofalan. Ali stvari se mogu promijeniti. Već imamo neke alate koji su nam potrebni, a što se tiče onih koje još nemamo, sve što sam naučio o klimi i tehnologiji čini me optimističnim da ih možemo izmisliti, primijeniti i, ako djelujemo dovoljno brzo, izbjeći klimatsku katastrofu. Ova knjiga govori o tome što je potrebno i zašto mislim da to možemo učiniti.“

Gates objašnjava i kakva je uloga pojedinca u tome:

“Premda se najutjecajniji koraci koje možemo poduzeti kako bismo izbjegli klimatsku katastrofu moraju dogoditi na vladinoj razini, vi imate moć utjecati na promjenu kao građanin, potrošač i zaposlenik ili poslodavac. Pridružite mi se u potrazi za budućnošću bez ugljika. Hvala na podršci. Zajedno ćemo izbjeći katastrofu i sačuvati planet za generacije koje dolaze.”

Bill Gates (1955.) tehnolog je, poslovni magnat i filantrop. Godine 1975. sa svojim prijateljem iz djetinjstva Paulom Allenom osnovao je Microsoft Corporation, danas najveću svjetsku softversku tvrtku za osobna računala. Vodio ju je nekoliko desetljeća, a nakon što ju je prije petnaestak godina napustio, počeo se baviti dobrotvornom aktivnošću, ulažući svoje bogatstvu u razne projekte diljem svijeta.

Danas je supredsjedatelj Zaklade Bill & Melinda Gates. Također je pokrenuo projekt Breakthrough Energy, pokušaj komercijalizacije čiste energije i drugih tehnologija povezanih s klimom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –