Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Leonardo Padura

Savršena prošlost

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Duška Gerić Koren
  • 04/2022.
  • 216 str., meki uvez
  • ISBN 9789532593648
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Novogodišnje jutro 1989. poručniku Mariju Condeu počinje grozno. Mamuran je, boli ga glava, ima samo jednu cigaretu, a šef ga, jasno je iz telefonskog poziva kojim ga budi iz kratka sna, ne namjerava poštedjeti – novi misterij čeka njegovu pozornost. Netragom je nestao Rafael Morín Rodríguez, uspješni i poznati Kubanac, a okolnosti njegova nestanka potpuno su mutne. Osebujni Morin pritom nije samo još jedan slučaj u nizu, on je trn u Condeovu oku još iz vremena nježne gimnazijske mladosti, kada je, uza sve uspjehe, osvojio i oženio Condeovu najveću ljubav – fatalnu Tamaru. Conde i Tamara ponovno će se sresti u opakim okolnostima, a slike iz davne prošlosti tjerat će poručnika na mnoga promišljanja, kao i na niz otkrića u još jednoj igri sjena po živim kubanskim ulicama.

"Savršena prošlost" prvi je u nizu kriminalističkih romana Leonarda Padure, s Marijem Condeom u glavnoj ulozi. Kao i "Zbogom, Hemingway", i ovaj roman donosi mnogo više od užitka potrage za počiniteljem – širom otvara vrata u šaren i kulturom bogat prostor Kube osamdesetih te ocrtava život kubanskog društva u svoj njegovoj dinamičnoj raskoši.


Padura je majstor atmosfere.
The Times

Kao najbolji kubanski pisac, i to onaj koji se sve više približava panteonu koji nastanjuju Gabriel García Márquez i Mario Vargas Llosa, Padura bi mogao biti i  nedodirljiv.
The Washington Post

Padurino napeto pisanje i lirske slike impresionirat će čak i nove čitatelje ove serije.
Publishers Weekly

Malo suvremenih pisaca razumije noir tako dobro kao Padura.
Playboy

Leonardo Padura potvrđuje svoj status najboljeg krimi-pisca na španjolskom jeziku, dostojan nasljednik Manuela Vázqueza Montalbána.
The Times

Leonardo Padura (1955., Havana) jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih živućih kubanskih književnika. Diplomirao je španjolski jezik i književnost na Sveučilištu u Havani i radio kao scenarist, novinar i kritičar. Najpoznatiji je po seriji kriminalističkih romana o detektivu Mariju Condeu koji su prevedeni na više od dvadeset jezika i nagrađeni prestižnim nagradama: Cafe Gijon (1995.), Hammett za najbolji kriminalistički roman (1997., 1998. i 2005.), Prix des Americas Insulaires (2002.) u Francuskoj, Brigada 21 za najbolji roman godine, Cuban Critics, National Prize za roman (1993.) i Raymond Chandler (2009.).

Roman "Čovjek koji je volio pse" (2009.) kritika je proglasila najboljim što je iz Padurina pera izašlo, a nagrađen je s čak pet nagrada (Francesco Gelmi di Caporiaco, 2010., Prix Initiales, Roger Callois i Critic’s Prize 2011. godine te Critic’s Prize 2015.). Osim toga, dvaput je dobio nagradu za cjelokupni opus: Cuban National Prize for Literature (2012.) te nagradu Princess of Asturius (2015.), jednu od najvažnijih nagrada u Španjolskoj.

Proslavljeni Padurini romani o Mariju Condeu su: "La transparencia del tiempo" (2018.), "Herejes" (2013.), "La neblina del ayer" (2012.), "La cola de la serpiente" (2011.), "Adios Hemingway" (2006.), "Vientos de cuaresma" (2001.), "Pasado perfecto" (2000.), "Paisaje de otono" (1998.), "Mascaras" (1997.). Ostala djela su romani "La novela de mi vida" (2002.) i "Regreso a Itaca" (2016.) te zbirka kratkih priča "Aquello estaba deseando ocurrir" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –