Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Čekolj

Junaci i zmajevi u zalasku

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Ilustracije: Ivan Stanišić
  • 04/2022.
  • 76 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313486
  • Cijena: 98.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Imaginacija i sloboda u odnosu prema jeziku te izvornost poetskog doživljaja odlikuju prvu zbirku mladog pjesnika Josipa Čekolja. U četiri cjeline – četiri žara – lirski glas slavi novost svojih prvih svjetova, bilo da se radi o zavičaju, konkretnom ili simboličnom, bilo o svijetu obitelji, ili pak o ljubavi. Magija tih pjesama ponajviše proizlazi iz osebujnih sklizanja iz stvarnog prema nadrealnom, jarkih slika u kojima se utjelovljuje pokretačka emocija; polazeći od doživljenih trenutaka, autor gradi svoj prostor od riječi, često povezan s motivikom prirode i tradicijske kulture, ali dosljedno originalan, pun iznenađenja i svježine. (S.L.)

Josip Čekolj rođen je 1999. u Zaboku. Osnovnu školu pohađa u Donjoj Stubici, a gimnaziju u Zaboku. Prvostupnik je kroatistike te etnologije i kulturne antropologije, a trenutno pohađa diplomski studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kratke priče i poeziju objavljuje u regionalnim i hrvatskim zbornicima i časopisima. Za pojedine pjesme i priče primio je različite nagrade i priznanja. Sudjelovao je na književnim tribinama u Zagrebu te na festivalima „Stih u regiji”, „Rukopisi” i „Susret riječi”.

Izbor pjesama predstavljen mu je u veljači 2021. u emisiji „Poezija naglas” na Trećem programu Hrvatskoga radija. Ciklus pjesama „Vreme bokčije” objavio je u časopisu „Poezija” (1-2/2021.). Ciklus akrostiha „Rukovet noćnih putovanja“ nastao je u sklopu „Revije malih književnosti”, održane u Booksi, te je objavljen u antologiji „Vrijeme misli” (Kulturtreger, 2021.). Autor je slikovnice „Srna i Mak u potrazi za uplašenim mjesecom” (Mala zvona, 2020.) i kratke priče „S druge strane rijeke” objavljene u zbirci „U ritmu jeze – ponor plesova” (Mala zvona, 2021.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –