Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Rajki Nikolina Žabčić

Ljubavna, ljubavnija, najljubavnija

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Ilustracije: Nikolina Žabčić
  • 05/2022.
  • 40 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313493
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tri priče koje Igor Rajki pripovijeda u ovoj slikovnici – zapravo mrmlja sebi u bradu hodajući – odlikuju se originalnošću svojstvenom ovom autoru, osebujnim smislom za humor i jezičnom invencijom, koja dodatno dolazi do izražaja u pratećem malom rječniku neobičnih riječi. Rajkijeve priče, u gradaciji nagoviještenoj naslovom, govore o ljubavima koje su neočekivane i neostvarive zbog same prirode zaljubljenika, ali nisu zato manje snažne. 

Plutača i sidro čekaju oluju ne bi li se sreli, iako su plutače na ovom svijetu zato da bi plutale, a sidra zato da bi sidrala; sunce se trudi smanjiti svoj žar kako bi dulje moglo voljeti snijeg, dok je snijegu sve ljepše na suncu premda se topi od ljubavi; nebo i more pak žive u najvećoj i najvječnijoj ljubavi, „odražavaju se jedno u drugome: propinju i rastežu, odvajaju i sudaraju, skupljaju i šire, izmjenjuju bljeskove i ljeskove. Kreću se, a neće se napustiti. Sinje se, plavuju i tamne. Oponašaju se, a ne žele biti isti...” Na slobodnu invenciju ovog teksta ilustratorica Nikolina Žabčić odgovara prikladnom likovnom slobodom u odabiru motiva, postupaka i perspektiva.

Igor Rajki (1965., Zagreb) svestran je autor prepoznatljivo nekonvencionalnog stila. Piše kratke proze, romane, drame i eseje te knjige za djecu i mladež. Izvedeno mu je nekoliko dramskih komada, a u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija više radio-igara. Zastupljen je i u nekoliko antologija.

Dobitnik je nagrade za roman književnog časopisa Nomad te dviju nagrada za kratku priču Zlatko Tomičić (Karlovac, 2008. i 2010). Njegov dramski tekst za djecu "Čarobnjak" dobio je prvu nagradu na Ogulinskom festivalu bajki 2010. Jedan je od autora u nagrađivanom dramskom omnibusu "Zagrebački pentagram" (ZKM 2009.). Za proznu knjigu "Posuđene ispričnice" (2011.) dobio je godišnju Nagradu Grigor Vitez. Njegov roman "Detektor istine" (2012.) bio je u užem izboru za nagradu „Meša Selimović“. Bio je i finalist književne nagrade “J. P. Kamov” s romanom "Puteni nametnik" 2015., a dva puta ušao je u finale nagrade T-portala za najbolji roman.

Nikolina Žabčić završila je diplomski studij animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija dobila je četiri rektorove nagrade te sudjelovala na brojnim grupnim izložbama. Održala je pet samostalnih u Zagrebu, Splitu i Ljubljani. Uz studij radi kao grafička dizajnerica za galeriju Šira, ilustrira i dizajnira naslovnice za knjige, bavi se raznolikim projektima na području ilustracije te kreira kratke animacije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –