Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Zimonić Igor Rajki

Planet Zlatka

  • Nakladnik: Sandorf
  • Ilustracije: Krešimir Zimonić
  • 07/2022.
  • 32 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533514123
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ova je knjiga autorski koncipirana kao retrospektivni izlet Krešimira Zimonića u stvaralački period vezan uz strip "Zlatka". Zimonić se poigrava sa stripovskim elementima i strip formatom komunicirajući pritom s generacijama publike popularnog stripa. Prepoznatljiv Zimonićev crtački stil i likovni izričaj čine ovu knjigu neobičnim i originalnim spojem slike i teksta.

Maštovit i razigran pripovjedni svijet nagrađivanog i lektirskog autora Igora Rajkija u raznolikim tematskim preokupacijama, našao je mjesto u ilustracijama renomiranog animatora Krešimira Zimonića. Grafičke priče čas kroz bajkovite, lirske motive razvijaju osjećaj za poetsko doživljavanje svijeta, a čas kroz budno i precizno promatranje stvarnosti izvlače zanimljive motive i ideje koje zaokupljaju koliko mladalački svijet toliko i onaj odrasli.

Autori uvijek nastoje zainteresirati čitateljstvo nekonvencionalnim pristupom i njemu sukladnim umjetničkim izrazom koristeći promjene vizura kako bi stvaralačko oneobičavanje pružilo užitak u cjelovitosti spoja slika i riječi. Baš kao da precrtavaju iz vlastite snovitosti.  

Krešimir Zimonić, hrvatski crtač stripova, filmski redatelj, animator i ilustrator (Đurđenovac, 21. II. 1956). Studirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje od 2002. predaje na Odsjeku za animirani film i nove medije. God. 2007–11. umjetnički je ravnatelj Svjetskoga festivala animiranog filma u Zagrebu.

Jedan od najuglednijih hrvatskih umjetnika na području stripa, član grupe Novi kvadrat, izniman ugled stekao je stripom "Zlatka" u časopisu Modra lasta (ukoričen 1998., 2004. i 2012). Objavio je i strip-albume "Spore" (1990) i "Luna" (1999., izvorno objavljivano 1975–81), bio glavni urednik časopisa za strip Patak.

Od 1979. radi na animiranom filmu kao crtač i animator u Zagreb filmu, kao pripadnik posljednjeg naraštaja Zagrebačke škole crtanog filma. Režirao je, napisao, animirao i crtao kratkometražne filmove, a ilustrirao je i brojne knjige.

Igor Rajki (1965., Zagreb) svestran je autor prepoznatljivo nekonvencionalnog stila. Piše kratke proze, romane, drame i eseje te knjige za djecu i mladež. Izvedeno mu je nekoliko dramskih komada, a u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija više radio-igara. Zastupljen je i u nekoliko antologija.

Dobitnik je nagrade za roman književnog časopisa Nomad te dviju nagrada za kratku priču Zlatko Tomičić (Karlovac, 2008. i 2010). Njegov dramski tekst za djecu "Čarobnjak" dobio je prvu nagradu na Ogulinskom festivalu bajki 2010. Jedan je od autora u nagrađivanom dramskom omnibusu "Zagrebački pentagram" (ZKM 2009.). Za proznu knjigu "Posuđene ispričnice" (2011.) dobio je godišnju Nagradu Grigor Vitez. Njegov roman "Detektor istine" (2012.) bio je u užem izboru za nagradu „Meša Selimović“. Bio je i finalist književne nagrade “J. P. Kamov” s romanom "Puteni nametnik" 2015., a dva puta ušao je u finale nagrade T-portala za najbolji roman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –