Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Rajki Nikolina Žabčić

Snovonoša

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Ilustracije: Nikolina Žabčić
  • 08/2021.
  • 36 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313271
  • Cijena: 98.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Pripovjedač ove priče, koji je oduvijek želio biti (pa je oduvijek i bio) snovonoša, raste iz stranice u stranicu i poprima gotovo kozmičke dimenzije; jer on je taj koji je dostavljao snove žiteljima stare Mezopotamije prije nekoliko tisuća godina – kao i lopovima iz susjedstva prošli tjedan. Nije besprijekoran taj donositelj snova, preopterećen je poslom, pa mu se „događaju zabune”, a ponekad u žurbi donese i neki zaista zastrašujući san. No neki su snovi iz njegove prtljage izvanredni: brojka nula koju je usnio neki pripadnik naroda Maya i recept za prasladoled koji se pojavio u snu jednog kuhara; neki čudnovati znakovi iz kojih će nastati pismo, ali i nježna ljubav jedne mlade djevojke… Za snove ipak, čini se, nije odgovoran snovonoša, nego sami sanjači, koji pak „sanjaju mimo svakog pravila”.

Maštovit svijet Igora Rajkija u izražajne je slike pretvorila mlada likovna umjetnica Nikolina Žabčić, kojoj je ovo prva samostalna slikovnica.

Igor Rajki (1965., Zagreb) svestran je autor prepoznatljivo nekonvencionalnog stila. Piše kratke proze, romane, drame i eseje te knjige za djecu i mladež. Izvedeno mu je nekoliko dramskih komada, a u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija više radio-igara. Zastupljen je i u nekoliko antologija.

Dobitnik je nagrade za roman književnog časopisa Nomad te dviju nagrada za kratku priču Zlatko Tomičić (Karlovac, 2008. i 2010). Njegov dramski tekst za djecu "Čarobnjak" dobio je prvu nagradu na Ogulinskom festivalu bajki 2010. Jedan je od autora u nagrađivanom dramskom omnibusu "Zagrebački pentagram" (ZKM 2009.). Za proznu knjigu "Posuđene ispričnice" (2011.) dobio je godišnju Nagradu Grigor Vitez. Njegov roman "Detektor istine" (2012.) bio je u užem izboru za nagradu „Meša Selimović“. Bio je i finalist književne nagrade “J. P. Kamov” s romanom "Puteni nametnik" 2015., a dva puta ušao je u finale nagrade T-portala za najbolji roman.

Dosad je objavio šest romana, pet zbirki priča, dvije slikovnice te još nekoliko knjiga raznorodnih proza.

Nikolina Žabčić rođena je 1993. u Zagrebu i studentica je 1. godine diplomskog studija Animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je četiri Rektorove nagrade; 2018./ 2019. za veliki timski umjetnički rad operne predstave Gustava Mahlera, 2020. za grupni rad na projektu pod nazivom “150. godišnjica rođenja Mahatme Gandhija”, 2021. za projekt “ALU-SOC” te za izvedbeno glazbeno scensko djelo “Suor Angelica et autres sœurs”. Do sada je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama među kojima su “Plati i nosi” u HDLU, “Pasionska baština” u galeriji Šira te na grupnoj izložbi crteža i slika u sklopu Festivala svjetske književnosti u galeriji Josip Račić. Osim grupnih, ostvarila je i tri samostalne izložbe u Zagrebu, Splitu i Ljubljani. Uz studij, aktivno djeluje na području ilustracije gdje ilustrira udžbenike i slikovnice  za nakladničke kuće te izrađuje kratke animacije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –