Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edward Morgan Forster

Stroj se gasi i druge priče

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Prijevod: Goran Čolakhodžić
  • 11/2022.
  • 200 str., meki uvez
  • ISBN 9789538313578
  • Cijena: 15.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ova zbirka sadrži izbor od sedam priča E. M. Forstera, reprezentativnih za njegovo umijeće pisanja kraćih književnih formi te književno stvaralaštvo uopće. Čitatelji u njima mogu prepoznati teme i motive kojima je bio zaokupljen i u slavnim romanima (Soba s pogledom, Howards End, Put do Indije). Međutim, jedna od priča izdvaja se i tematski i stilski – "Stroj se gasi". Jedina je koja se približava žanru znanstvene fantastike i jedina koja je smještena u 'daleku' budućnost. Napisana je 1909. godine, a danas nas istovremeno očarava i plaši svojom proročanskom vizijom. 

Priče su u zbirci labavo povezane fantastičnim elementima; no svima im je zajednička tema odnosa čovjeka prema prirodi. Forster, između ostaloga, na zanimljive načine postavlja univerzalna i vječna pitanja književnosti – o smislu života, odnosu roditelja i djece, odnosu supružnika, nastanku religija, vjerskoj toleranciji, zagrobnom životu i drugima. Kroz nekoliko priča protežu se motivi iz antičke književnosti, osvježeni u kritici edvardijanskog društva. Stalne su to teme Forsterovih djela – ksenofobija, konzervativnost, elitizam, klasna podjela, strog odgoj dječaka, patrijarhalna stega itd. 

"Stroj se gasi i druge priče" donose hrvatskim čitateljima djelić bogatog opusa E. M. Forstera te predstavljaju poznatog autora u novome svjetlu – onome fantastične književnosti.

Edward Morgan Forster (1879 –1970) studirao je na King's Collegeu u Cambridgeu. Bio je član Bloomsbury književne grupe, gdje je u druženju s istaknutim intelektualcima razvio uvjerenje o važnosti osobnih međuodnosa i nužnosti slobodne intelektualne rasprave. Te se ideje u konkretiziranim oblicima provlače kroz njegove romane. Bez obzira na to zbiva li se radnja u Engleskoj, Italiji, Grčkoj ili Indiji, likovi se dijele na one koji se u djelovanju oslanjaju na instinkte i osjećaje, pa makar time izazvali kaos i nepredvidljive posljedice, te na druge, kojima su stereotipna načela građanskog i imperijalnog reda mjerila ponašanja i djelovanja.

Njegovi rani romani su "Gdje se anđeli plaše kročiti" ("Where Angels Fear to Tread", 1905) i "Soba s pogledom" ("A Room with the View", 1908), "Najdulje putovanje" ("The Longest Journey", 1907) . Potom slijedi njegovo poznati roman "Howards End" (1910) prema kojem je snimljena i uspješna filmska inačica. Godine 1924. dovršava svoj posljednji i po mnogima najbolji roman "Put do Indije" ("A Passage to India"), sintezu svojih ideja o čovjeku. Nakon velikog uspjeha ovog romana dobiva poziv Sveučilišta Cambridge da održi renomirana Clark Lectures - predavanja koja su potom objavljena pod imenom "Aspects of the Novel" (1927) koja i danas predstvaljaju cijenjenu zbirku književnih kritičkih i teorijskih eseja.

Forster je pisao i erotske kratke priče od kojih su neke objavljene tek nakon njegove smrti u "The Life to Come and Other Stories" (1972). Međutim, jedini otvoreno homoerotični roman jest "Maurice", objavljen tek godinu dana iza njegove smrti i u kojem otvoreno progovara o toj problematici.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –