Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sven Lindqvist

Istrijebiti svu gamad

  • Nakladnik: Mala zvona
  • Prijevod: Lana Momirski
  • 11/2022.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313561
  • Cijena: 16.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Istrijebiti svu gamad – exterminate all the brutes – riječi su iz čuvenog romana Josepha Conrada „Srce tame”. U knjizi suvremenog švedskog književnika Svena Lindqvista te riječi nisu samo naslov, nego i nit vodilja oko koje se gradi tekst.

Jer autorov boravak u Africi krajem osamdesetih godina 20. stoljeća nipošto nije rezultat avanturizma ili obične putničke znatiželje; ponijevši sa sobom preteču prijenosnog računala i velike diskete s povijesnim materijalima koje je dugo skupljao, Lindqvist istražuje zatajen, potisnut i mučan dio prošlosti moderne europske civilizacije.

Rezultat je izuzetno dojmljiv hibridan tekst, u kojemu se dnevnički zapisi o onome što neposredno okružuje autora na rubovima Sahare isprepliću s prizorima iz snova, postupno sve više obilježenih onim što čita.

Na temelju te lektire pak nastaje glavna pripovjedna nit Lindqvistova teksta: kronološki i logički uobličen slijed svjedočanstava koja bjelodano povezuju stavove i postupke Europljana koji su provodili imperijalističku kolonizaciju sa stavovima i postupcima institucionaliziranog rasizma koji je uspostavila Hitlerova Njemačka.

Lindqvistova knjiga „Istrijebiti svu gamad” objavljena je na švedskom 1992., četiri godine kasnije prevedena je na engleski, međunarodna kritika prihvatila ju je kao izuzetno značajno i kvalitetno djelo, a po njoj je 2021. snimljena i zapažena dokumentarna serija.

Švedski književnik Sven Lindqvist rođen je 28. ožujka 1932. u Stockholmu. Školovao se u Stockholmu, Uppsali i Pekingu, gdje je boravio i kao kulturni ataše. Napisao je preko trideset knjiga te više stotina članaka i reportaža, a za svoj je rad nagrađen mnogobrojnim priznanjima. Počeo je djelovati pedesetih godina dvadesetog stoljeća, a inozemna publika po prvi put ga je prepoznala šezdesetih godina, nakon što je objavljen niz njegovih reportaža iz Kine. No tek kontroverznim djelom „Istrijebiti svu gamad” doista stječe međunarodnu popularnost. U svom je stvaralaštvu težio nekonvencionalnim formama izražavanja, pa njegova djela često prelaze granice žanra. Tako, primjerice, u tekstovima isprepliće razmišljanja o povijesti i književnosti s autobiografskim elementima. Djela su mu prevedena na više od dvadeset jezika. Umro je 14. svibnja 2019. u Stockholmu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –