Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasmina Kosanović

Noć na Zemlji

  • Nakladnik: Mala zvona
  • 03/2022.
  • 40 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538313462
  • Cijena: 15.66 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Noć se spušta i mijenja naš vidljivi svijet. Ono što se danju čini dobro poznatim i našim postaje pomalo tuđe i tajanstveno. Možda je upravo tajanstvenost noći ono što uvijek iznova navodi umjetnike da maštaju o njoj. Autorica ove slikovnice vidi je kao ženu u modroj zvjezdanoj haljini, i mladu i drevnu kraljicu, koja stiže sa svojom pratnjom noćnih bića, miješajući javu i san. Stvara prostor za satove bez kazaljki, zagonetne slike i životinje koje rado piju čaj. Zamahne rukom i slušaju je čudesni likovi, na kopnu i na moru. Zamahne – i prospu se počeci priča, zavijore zastave dalekih kraljevstava. Miješaju se vremena, motivi iz bajki i svemirska istraživanja. Ni kruženja ni putovanja ne zaustavljaju se u njenoj tami, na nebu crta putokaze putnicima. Gle, njeni zemaljski putokazi vode u suprotnim smjerovima – svaki smjer je dobar, u svakom smjeru noćna su prostranstva… A kad odlazi – tko je ispraća tamo na balkonu, tko se vraća kući stepenicama? – i snovi se s njom povlače na san. Takva je Jasminina noć, otvorena za maštanja njezinih čitatelja.

U svojoj prvoj autorskoj slikovnici "Noć na ZemljiJasmina Kosanović poziva najmlađe čitatelje – i odrasle koji čitaju s njima – na putovanje kroz čudesne prostore noći. S malo riječi i obiljem likovnih pojedinosti autorica stvara niz prizora, u usnulim prostorima nekog starog grada, neke sobe, šume ili mora netko je uvijek budan i kreće se nekim svojim tajanstvenim poslom. Tko je žena u crvenoj haljini koja sa svjetiljkom prolazi šumom, kakva je ono kućica na jednoj nozi u daljini, kakva je to svečanost na kojoj crna mačka i bijeli miš piju čaj – i što to sanjanju one životinje u svojim brlozima? 

Svaka raskošno oslikana stranica otvara nove mogućnosti za priču, poziva u prostore i izmišljene i stvarne, i zagonetne i prisne, prostore koji svojim raznolikim plavim svjetlima vode malenog čitatelja prema područjima na rubu bajke i sna.

Jasmina Kosanović diplomirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, smjer dizajn odjeće. Izrađuje i osmišljava lutke, bavi se kostimografijom, scenografijom i ilustracijom, radovi su joj izlagani u muzejima i galerijama te je imala nekoliko samostalnih izložbi. U njenom ateljeu u centru Zagreba nastaju neki novi svjetovi. Ilustratorica je nekoliko slikovnica i autorica slikovnice "Noć na Zemlji" (Mala zvona, 2022.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –