Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nick Cave

The Sick Bag Song : Pjesme zapisane na vrećicama za mučninu

  • Nakladnik: Bodoni
  • Prijevod: Vojo Šindolić
  • 07/2022.
  • 208 str., tvrdi uvez + zaštitna kutija
  • ISBN 9789538398148
  • Cijena: 23.88 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Stablo, korijenom stabilno povezano s tlom, a s krošnjama u zvijezdama, prisutno i tiho postojanje koje nam donosi izniman mir; upravo to je poezija Nicka Cavea koju donose "Pjesme zapisane na vrećicama za mučninu". Potraga je to za stabilnom točkom u dugom izbivanju, stalnom premještanju i neprestanoj izloženosti tijekom sjevernoameričke turneje, vrtlog misli koji se urušavao u pjesme koje je Cave zapisivao upravo na vrećicama za mučninu iz aviona, dajući toj poeziji i fizičku dimenziju: i sama je vrećica za mučninu postala pjesma, sigurni smo, svaka od njih.

Nick Cave jedan je od najvećih umjetnika našeg vremena i svaka riječ koju nam ovom knjigom poklanja, svjesni smo, malen je dijamant nastao pod pritiskom jednog iznimnog postojanja. Poezija je to koja bježi definicijama poezije, opire se i samoj pomisli strukture, ali biva poezija prije svega jer nas prima za ruku i odvodi do shvaćanja da je svatko od nas san jednog dječaka, i dok svemir zadržava svoj dah, mi se kroz "Pjesme zapisane na vrećicama za mučninu" pokušavamo istovremeno i sjetiti svih svojih prošlosti i naprosto biti.

Nick Cave (punim imenom Nicholas Edward Cave) rođen je 22. rujna 1957. u gradiću Warracknabeal, u saveznoj australijskoj državi Victoriji, kao sin majke Dawn i oca Colina Cavea. Nakon srednje škole Cave je 1976. počeo studirati slikarstvo na Caulfieldskom institutu za tehnologiju (današnje Sveučilište Monash, jedno od najpriznatijih u Australiji), ali od studiranja slikarstva odustao je već iduće, 1977. godine da bi se u potpunosti posvetio glazbi. Potkraj sedamdesetih osnovao je sastav The Birthday Party i nakon nekoliko uspješnih koncerata članovi se odlučuju preseliti u London, a potom u Berlin, ali sastav se nedugo potom raspada.

Godine 1983. Cave je u Berlinu osnovao sastav Nick Cave and the Bad Seeds, s kojim je izdao sedamnaest studijskih albuma. Nakon dovršetka debitantskog romana "I magarica ugleda anđela" (And the Ass Saw the Angel, Black Spring Press, London, 1989.), Cave se kratko prije rušenja Berlinskog zida seli iz Zapadnog Berlina u Sao Paulo. Godine 1993. odlučuje se vratiti u London.

Kao književnik i pjesnik najpoznatiji je po svojim romanima "I magarica ugleda anđela" i "Smrt Bunnya Munroa" (The Death of Bunny Munro, Canongate Books, London, 2009.) i zbirkama poezije "King Ink I" (Black Spring Press, London, 1988.) i "King Ink II" (Black Spring Press, London, 1997.), a također i po glazbenoj suradnji s kultnim filmskim režiserom Wimom Wendersom u filmovima "Nebo nad Berlinom" (1987.), "Do kraja svijeta" (1991.), "Daleko, a tako blizu!" (1993.), "Palermo Shooting" (2008.).

Tijekom posljednjih nekoliko godina njegova web stranica The Red Hand Files i događanja uživo pod nazivom „Conversation With“ omogućuju Caveu da istražuje i produbi odnos s fanovima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –