Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Senka Marić

Gravitacije

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 08/2022.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535205166
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Drugi roman mostarske književnice Senke Marić, dobitnice Nagrade „Meša Selimović“ za „Kintsugi tijela“, prati tri generacije žena jedne obitelji. Mika, žena u četrdesetim godinama, prisjeća se života sa svojim bakama koje su je odgojile – Hibom i Đulsom – karakterno radikalno različitima. Hiba ne vjeruje u boga i ne pristaje na podređenost, snažna je i srčana. Đulsa je tiha i pokorna, pasivna, zuri u plafon i sluša sevdah. Mika kao da je sklopljena od njihovih polovica, gravitira između njih. Patrijarhalni okviri unutar kojih su one živjele i dalje su tu, a iskustva koja su one prošle, i ona ponavlja: u nesretnom je braku, emotivno nezadovoljna, u potrazi za identitetom, srećom, ljubavi, smislom i spasom. 

Gravitacije“ su roman koji u nizu fragmentarnih epizoda, ispričanih autentičnim glasovima, britko i duhovito, a opet izrazito potresno i poetično, uranja u žensko iskustvo i priča o temama koje su duboko ukorijenjene u naše prostore, a koje su opet toliko opće i ljudske.

Senka Marić daje glas onima koje ušutkavamo grubom rečenicom. – Jagna Pogačnik

Autorica uspijeva ispisati gotovo univerzalnu povijest naših pretkinja čija su iskustva determinirala i naše živote. Gravitacije nas podsjećaju kako je malo onoga što možemo sa sigurnošću znati te kako je od svih tereta prošlosti najteži život lišen ljubavi i strasti. – Kristina Ljevak

Senka Marić (1972., Mostar, BiH) spisateljica, pjesnikinja, esejistica i književna prevoditeljica. Autorica je tri zbirke poezije "Odavde do nigdje" (1997.), "To su samo riječi "(2005.), "Do smrti naredne" (2016.) i romana "Kintsugi tijela" (2018.) koji se oslanja na autoričina vlastita iskustva s rakom dojke. Dobitnica je nekoliko književnih nagrada, između kojih se ističu europska nagrada "Vitez/škinja poezije“ 2013., prva nagrada "Zija Dizdarević“ 2000., te nagrada "Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen 2018. na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Urednica je internetskog portala za književnost, kulturu i umjetnost strane.ba.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –