Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Macfarlane

Gore uma

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 06/2022.
  • 310 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532862775
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Gore uma" Roberta Macfarlanea pripovijedaju o ljudskoj očaranosti planinama, postavljajći pitanje zašto neke ljude, uključujući i samog autora, one privlače unatoč očitim opasnostima. Ova knjiga istražuje neodoljivu, katkad i smrtonosnu moć strmih predjela nad ljudskom maštom, razotkrivajući kako su zagonetke najviših vrhunaca obuzele maštu zapadnjaka te i dandanas nemilice privlače horde pustolova na najopasnije obronke svijeta.

Od predodžbi o planinama kao nepristupačnim prebivalištima zmajeva, preko romantičarskih ushita Jean-Jacquesa Rousseaua i lorda Byrona, do pogibije Georgea Malloryja na Mount Everestu, Robert Macfarlane priče o legendarnim usponima spreže sa živopisnim opisima vlastitih otiskivanja u divlje, visoke predjele.

“Nastavljajući se na ono najbolje u tradiciji zapadne književne esejistike i poetske proze, Robert Macfarlane spaja egzaktno i lirsko, znanstveno i pjesničko, slobodno i virtuozno mijenjajući žanrove, sfere i registre, pokazujući kako zapadni um iliti duh u sprezi s pripadnim mu srcem u stvari ‘proizvodi’ planinu i kroz povijest joj upisuje značenja. Da bi istražio historijat te proizvodnje, Macfarlane poseže za književnošću, ponajprije pjesništvom, ali i za geologijom, likovnom umjetnošću, povijesnim arhivima i uspomenama na vlastita neposredna iskustva, sve u želji da dokuči što ga je to još u ranoj mladosti privuklo planinama, tim, ‘neutralno’ gledajući, proizvoljno nastalim ispupčenjima na zemljinoj površini, i godinama ga navodilo da među njima zamalo ostavi kosti. I sve to čini stilom vrhunskog pisca.”

Dinko Telećan

Mnogo je knjiga o planinarenju i planinama, ali malo je koja ovako vrtoglava.
The Times

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –