Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Macfarlane

Gore uma

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 06/2022.
  • 310 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532862775
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Gore uma" Roberta Macfarlanea pripovijedaju o ljudskoj očaranosti planinama, postavljajći pitanje zašto neke ljude, uključujući i samog autora, one privlače unatoč očitim opasnostima. Ova knjiga istražuje neodoljivu, katkad i smrtonosnu moć strmih predjela nad ljudskom maštom, razotkrivajući kako su zagonetke najviših vrhunaca obuzele maštu zapadnjaka te i dandanas nemilice privlače horde pustolova na najopasnije obronke svijeta.

Od predodžbi o planinama kao nepristupačnim prebivalištima zmajeva, preko romantičarskih ushita Jean-Jacquesa Rousseaua i lorda Byrona, do pogibije Georgea Malloryja na Mount Everestu, Robert Macfarlane priče o legendarnim usponima spreže sa živopisnim opisima vlastitih otiskivanja u divlje, visoke predjele.

“Nastavljajući se na ono najbolje u tradiciji zapadne književne esejistike i poetske proze, Robert Macfarlane spaja egzaktno i lirsko, znanstveno i pjesničko, slobodno i virtuozno mijenjajući žanrove, sfere i registre, pokazujući kako zapadni um iliti duh u sprezi s pripadnim mu srcem u stvari ‘proizvodi’ planinu i kroz povijest joj upisuje značenja. Da bi istražio historijat te proizvodnje, Macfarlane poseže za književnošću, ponajprije pjesništvom, ali i za geologijom, likovnom umjetnošću, povijesnim arhivima i uspomenama na vlastita neposredna iskustva, sve u želji da dokuči što ga je to još u ranoj mladosti privuklo planinama, tim, ‘neutralno’ gledajući, proizvoljno nastalim ispupčenjima na zemljinoj površini, i godinama ga navodilo da među njima zamalo ostavi kosti. I sve to čini stilom vrhunskog pisca.”

Dinko Telećan

Mnogo je knjiga o planinarenju i planinama, ali malo je koja ovako vrtoglava.
The Times

Robert Macfarlane (1976.) autor je niza bestselera o krajoliku, prirodi, ljudima i mjestima. Pjesnik, polivalentan umjetnik i zaljubljenik u jezik, prirodoslovac i putopisac, prevođen je na mnoge jezike i nagrađivan diljem svijeta, a knjige su mu doživjele brojne filmske, televizijske, kazališne i radijske adaptacije. Godine 2017. primio je Nagradu E. M. Forster Američke akademije umjetnosti i književnosti.

Dobitnik američke nagrade National Outdoor Book Award, britanske Wainwright Prize, kao i njemačke NDR Kultur Sachbuchpreis, kao jedno od najambicioznijih djela pripovjedne esejistike našeg doba "Podzemstvo" je 2019. uvršteno među sto najboljih knjiga 21. stoljeća prema izboru dnevnika Guardian i doista ga možemo proglasiti suvremenim klasikom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –