Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philip K. Dick

Skener vidi mračno

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Saša Stančin
  • 11/2023.
  • 320 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863451
  • Cijena: 17.92 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U ovom romanu, objavljenom 1977., Dickov čest prikaz američke policijske države kojoj se suprotstavlja mali čovjek-protagonist postaje gotovo potpuno mračan jer je “mali čovjek“ Bob Arctor i sam aktivni agent policije, narkoman pod imenom Fred.

Dok bogati žive “u svojim utvrđenim golemim stambenim kompleksima”, mali ljudi, na koje se roman fokusira, žive u potpuno kontroliranoj državi u kojoj se nadzorne kamere rutinski koriste, svaki se telefon prisluškuje, a najbliži prijatelji prijavljuju jedni druge.

Dvije su teme istaknute: sveopća uporaba droga koje ne samo da uzrokuju halucinacije i gubitak osjećaja za stvarnost, već konačno uzrokuju fizičku smrt ili barem smrt mozga; te tzv. električna krinka, izum koji spaja višestruku leću na mini-računalo koje sadrži milijun i pol fizionomija nasumično projiciranih na sferičnu membranu oko osobe. Ova potonja smicalica služi za pojačavanje paranoične situacije u kojoj ne samo da svatko svakoga špijunira nego nitko ne zna tko je tko.

Riječima Darka Suvina, Skener vidi mračno “snažan je i gotovo nepodnošljiv roman, zasigurno Dickovo prvo remek-djelo nakon Ubika.”

Philip K. Dick američki je pisac rođen u Chicagu 1928. godine. U tri desetljeća dugoj spisateljskoj karijeri objavio je 44 romana i 121 kratku priču. Jedanaest njegovih romana i priča poslužilo je kao predložak za uspješne filmske adaptacije, medu njima "Istrebljivač" (BladeRunner), "Totalno sjećanje" (Total Recall), "Specijalni izvještaj" (Minority Report), "Replikant" (A Scanner Darkly). Prvi je ZF pisac koji je 2007. uvršten u izbor najvažnijih djela američke književnosti biblioteke Library of America.

Njegov roman "Ubik" 2005. se našao među sto najboljih romana na engleskom jeziku objavljenih nakon 1923. u izboru magazina Time. Umro je 1982., a godinu dana poslije utemeljena je nagrada koja nosi njegovo ime i dodjeljuje se najboljim djelima u žanru znanstvene fantastike. Djela su mu prevedena na više od 25 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –