Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philip K. Dick

Filmske priče

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Vladimir Cvetković-Sever
  • 04/2006.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9536683571
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Za razliku od većine SF pisaca, slobodno se može ustvrditi kako Philipu K. Dicku iz godine u godinu raste ugled i popularnost. Razlog tome su svakako, osim nesporne kvalitete njegovih priča i romana, njihove brojne ekranizacije: glasoviti režiseri (Spielberg, Verhoeven, Scott, Woo...) gotovo se nadmeću koji će prije prenijeti neko Dickovo djelo na filmsko platno. Tako se, iz gled(al)išta "Šarenog dućana", ideja o objedinjavanju Dickovih "filmskih" priča (filmovanih i onih koje će to vjerojatno postati) u jednu knjigu nametnula sama - i sad je, evo tu, pred vama!

Više o tom genijalcu piše Denis Peričić u pogovoru: "Filmaški afinitet spram Dicka nije nimalo slučajan: Dick je, prije svega, vrstan pripovjedač - jedan je od onih koji su deskriptivnom vatrometu svemirskih pustolovina pretpostavili idejnu srž čvrsto i jasno ispričane priče. Baštineći hard-boiled kompoziciju, Dick je iznašao idealan način da čitatelju ponudi ono stoje smatrao bitnim: svoju opsesiju unutarnjim procesima svijesti.

Priče okupljene u ovoj knjizi savršen su dokaz vrsnoće tog Dickova postupka: bez obzira nalazimo li njegove junake na Marsu ("Pružamo vam uspomene na veliko"), u vremenskim koridorima ("Isplata"), u vihoru svemirskih ratova ("Uljez") ili u teroru orvelijanskih antiutopija ("Manjinski izvještaj"), riječ je, ipak, o adekvatnim i nadasve maštovitim kulisama - izvanjskim kulisama onih drama i lomova koji se zbivaju u svijesti likova. Androidi, roboti, stvorovi, špijuni isprana mozga - sve su to samo metafore nerazlučivih tunela najveće enigme: ljudskoga uma. Drugim riječima, Dicka ne zanima čovjek u prostoru, nego prostor u čovjeku..."

Philip K. Dick američki je pisac rođen u Chicagu 1928. godine. U tri desetljeća dugoj spisateljskoj karijeri objavio je 44 romana i 121 kratku priču. Jedanaest njegovih romana i priča poslužilo je kao predložak za uspješne filmske adaptacije, medu njima "Istrebljivač" (BladeRunner), "Totalno sjećanje" (Total Recall), "Specijalni izvještaj" (Minority Report), "Replikant" (A Scanner Darkly). Prvi je ZF pisac koji je 2007. uvršten u izbor najvažnijih djela američke književnosti biblioteke Library of America.

Njegov roman "Ubik" 2005. se našao među sto najboljih romana na engleskom jeziku objavljenih nakon 1923. u izboru magazina Time. Umro je 1982., a godinu dana poslije utemeljena je nagrada koja nosi njegovo ime i dodjeljuje se najboljim djelima u žanru znanstvene fantastike. Djela su mu prevedena na više od 25 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –