Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Macfarlane

Podzemstvo

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Vlatka Valentić
  • 10/2023.
  • 464 str., meki uvez
  • ISBN 9789532863420
  • Cijena: 24.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Proslavljeni autor niza knjiga o križištima carstva prirode i čovjekova djelokruga Robert Macfarlane u "Podzemstvu" nam nudi jednu od ključnih esejističkih proza našeg vremena: epsko istraživanje podzemnih svjetova Zemlje, njihova života u mitovima, ljudskom pamćenju i samom tlu.

Macfarlane putuje kroz “duboko vrijeme” – vrtoglavo prostranstvo geološkog vremena koje se stere u nedogledne daljine, od rađanja svemira do postljudske budućnosti, od prapovijesne likovnosti u norveškim morskim špiljama do plavih dubina grenlandske ledene kape, od grobnica iz brončanog doba do pariških katakombi i od podzemne mreže gljiva kojom komunicira drveće do dubokog odlagališta koje će 100 000 godina skrivati nuklearni otpad.

Macfarlaneova putovanja šaraju nezaboravne priče o silascima u podzemni svijet, kamo su se diljem povijesti otiskivali istraživači, umjetnici, špiljari, ronioci, sanjari, ožalošćeni i ubojice, svi koje je iz raznih raz­loga privukla “strašna tmina unutar svijeta” o kojoj govori Cormac McCarthy.

Geografija "Podzemstva" obuhvaća cijeli svijet, a njegova se dojmljiva liričnost moćno obraća sadašnjem trenutku. Macfarlane postavlja ključno i onespokojavajuće pitanje: “Ponašamo li se kao dobri preci buduće Zemlje?” Ova knjiga o odnosima krajolika i ljudskog srca putovanje je u čuđenje, u gubitak, strah i nadu. Promijenit će vam pogled na svijet.

 

Bili biste ludi da ne pročitate ovu knjigu.
The Sunday Times

Podzemstvo je veličanstveno postignuće pisca, putnika, istraživača i mislioca: uznemiruje i istinski pomiče granice.
Evening Standard

Bez premca. Macfarlane živobojno dočarava mjesta na koja nikad neću otići – vjerojatno nećete ni vi – kao i jezu pred njihovim nesagledivim razmjerima u doba kad nam se čini da je svijet oko nas sve tješnji.
Rebecca Solnit

Pisanje Roberta Macfarlanea podsjeća nas na nevjerojatnu raznolikost svega što možemo vidjeti dok se krećemo brzinom hoda, na začudnost i bogatstvo svijeta u kojem živimo.
Philip Pullman

"Podzemstvo" kartografira nevidljive svjetove, svjetove koji nestaju. Macfarlane se prometnuo u Orfeja, pjesnika koji se otiskuje u najmračnije dubine i vraća se – strahovito sam – da nam opjeva što je vidio.
New Statesman

Hipnotički… Podzemstvo je svjetleći portal u mračnim vremenima.
The New York Times Book Review

Sjajna knjiga – neustrašiva i istančana, suosjećajna i vrtoglava.
Dwight Garner, New York Times

Robert Macfarlane (1976.) autor je niza bestselera o krajoliku, prirodi, ljudima i mjestima. Pjesnik, polivalentan umjetnik i zaljubljenik u jezik, prirodoslovac i putopisac, prevođen je na mnoge jezike i nagrađivan diljem svijeta, a knjige su mu doživjele brojne filmske, televizijske, kazališne i radijske adaptacije. Godine 2017. primio je Nagradu E. M. Forster Američke akademije umjetnosti i književnosti.

Dobitnik američke nagrade National Outdoor Book Award, britanske Wainwright Prize, kao i njemačke NDR Kultur Sachbuchpreis, kao jedno od najambicioznijih djela pripovjedne esejistike našeg doba "Podzemstvo" je 2019. uvršteno među sto najboljih knjiga 21. stoljeća prema izboru dnevnika Guardian i doista ga možemo proglasiti suvremenim klasikom.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –