Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Abdulrazak Gurnah

Naknadni životi

  • Nakladnik: Profil
  • Prijevod: Dinko Telećan
  • 10/2022.
  • 276 str., meki uvez
  • ISBN 9789533139395
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prvi na hrvatski preveden roman dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. godine, "Naknadni životi" (Afterlives, 2020), snažna je višegeneracijska saga o prognanstvima, gubitcima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća.

Ilyasa još kao dječaka otimaju njemačke kolonijalne trupe. Nakon što je godinama izbivao iz roditeljskog doma i borio se protiv vlastita naroda, vraća se u svoje rodno selo. Roditelji su nestali, a sestru Afiyu spašava od zlostavljanja.

Hamza se također vraća kući iz rata, samo s ožiljcima i odjećom koju nosi na sebi. Tamo upoznaje prekrasnu Afiyu i dok se njih dvoje zaljubljuju, sjena i nagovještaji novoga rata prijete njihovim ponovnim razdvajanjem.

Iz medija:

Rijetko ti se u životu desi da otvoriš knjigu i otkriješ da je čitanje nalik na očaravajući ljubavni odnos... Gotovo da se ne usudiš disati dok čitaš da ne bi razbio čaroliju. – The Times

Prelijepo napisana knjiga koja pruža užitak u čitanju kao malo koje štivo... Maestralno djelo. – The Guardian

Očaravajuće i potresno... Uzbudljiv roman koji okuplja sve one koji su trebali biti izbrisani iz sjećanja i otima ih zaboravu. – Maaza Mengiste, The Guardian

Jedan od najistaknutijih svjetskih postkolonijalnih pisaca... Dosljedno i veoma suosjećajno propituje kolonijalizam u istočnoj Africi i njegove posljedice na živote iskorijenjenih i raseljenih pojedinaca. – Anders Olsson, predsjednik povjerenstva za dodjelu Nobelove nagrade

Abdulrazak Gurnah britanski je pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2021. godine. Rođen je 1948. na Zanzibaru, u današnjoj Tanzaniji. Nakon političkih nemira na rodnom otoku 60-ih godina prošlog stoljeća, otišao je u Canterbury, gdje je diplomirao na Christ Church Collegeu. Neko je vrijeme radio kao srednjoškolski profesor u Doveru, a onda je upisao doktorat na temu kriterija kritike zapadnoafričke proze na Sveučilištu u Kentu, gdje je nakon obranjene disertacije i radio do svoga umirovljenja 2017. kao profesor emeritus engleske i postkolonijalnih književnosti.

I premda mu je materinji jezik svahili, Gurnah piše na engleskom. U svojim se romanima naslanja na brojne literarne tradicije, od sura, arapske i perzijske poezije do Shakespearea. Centralne su teme njegovih romana razorne posljedice kolonijalizma te bolno iskustvo migranata i izbjeglica.

Objavio je deset romana od kojih je zasad posljednji "Naknadni životi" (2020.). Romanom "Raj" (1994.) ušao je u finale nagrada Booker, Whitbread i Writers' Guild. Osim romana, piše kratke priče, eseje i književnu kritiku te u književnom časopisu Wasafiri surađuje kao autor i urednik. Godine 2006. postao je članom Royal Society of Literature.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –