Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Diop

Brat po duši

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Maja Vukušić Zorica
  • 10/2022.
  • 160 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556314
  • Cijena: 18.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Alfa Ndiaye je senegalski vojnik koji odlazi u jednu francusku satniju boriti se u Prvome svjetskom ratu, a nakon pogibije najboljeg pijatelja započinje osvetničke akcije pokrećući time spiralu nezamisliva nasilja i otvarajući pred sobom ponor ludila… "Brat po duši" francusko-senegalskoga autora Davida Diopa djelo je koje na malo stranica otvara mnoštvo dubokih pitanja: o rasizmu, stereotipima, kolonijalizmu, običajnom pravu i zakonu dužnosti, o slobodnoj volji, činu hrabrosti, besmislu rata i mahnitosti, zločinu i mraku, o smislu ljubavi i ljepoti života…

Jezik je ovoga furioznog budućeg klasika ritmičan i osoban, instinktivan i promišljen, i usmeni i pisani, i repetitivan i binaran, mehanički i oniričan, i magijski bajalački i djetinje nevin, pjesnički i prozaičan, uzvišen i turpistički, i Remarqueov izvještajni status quo i Krležin naturalizam, i Bennov turpizam i Hertmansova slikarska gesta. Njegova je struktura i afrička i francuska. Njegov je domet bez granica. 

David Diop postao je prvi francuski pisac koji je osvojio International Booker, upravo za ovo vrhunsko djelo.


Diopov kratak, ali emocijama nabijen drugi roman rasvjetljava nedovoljno istraženo poglavlje u francuskoj i senegalskoj povijesti. Dijelom folklor, dijelom egzistencijalni krik, dijelom pjesma u prozi, to je bolan prikaz besmislene patnje… razorna priča o uništenoj nevinosti koja otvara oči.

Kirkus Reviews

Diop u tekstu dohvaća pravu narav rata – toga makabrističkoga kazališta i nasilne drame. Odvodi svoj lik u dubine pakla i pušta ga da ondje raste… Koliko god nasilni i uznemirujući ti susreti bili, oni su prikazani takvom umjetničkom gestom da se u čitatelju stvara čudno zadovoljstvo čak i pri prizorima najkrvavijih noći.
Chigozie Obioma, The New York Times Book Review

"Brat po duši" Davida Diopa osobito je relevantno razmišljanje o zlima rata, kao i duboko istraživanje ljudske duše.
J. M. G. Le Clézio, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Ovaj je roman čudo. Pisan jednostavnim, gotovo naivnim, a ipak zadivljujućim jezikom, govori o tragediji rovova na potresno delikatan način. Ovo nije ratni roman, već knjiga o onome što je Montaigne nazvao ‘vezivom bratstva’.
Tahar Ben Jelloun, Le Point

David Diop ovime podiže prekrasan spomenik senegalskim strijelcima i pokušava im vratiti njihovu afričku dimenziju; poslušati ih, razumjeti ih.
Mathias Énard, Le Monde

David Diop, rođen u Parizu 1966., odrastao u Senegalu, pročelnik je Odsjeka za umjetnost, jezike i književnost na Sveučilištu u Pauu, u Francuskoj. Bavi se francuskom književnošću 18. stoljeća i europskim prikazima Afrike u 17. i 18. stoljeću. Njegov drugi roman "Brat po duši" ušao je u uži izbor više od deset uglednih književnih nagrada, a većinu je i osvojio. Među ostalim, dobio je nagradu Goncourt francuskih srednjoškolaca, Los Angeles Times Book Prize for fiction, nagradu Strega za Europu, a postao je i prvi francuski dobitnik International Bookera 2021.

Roman je dosad preveden na 13 jezika. Ostale nagrade: Patrimoines 2018., Globe de Cristal 2019., Ahmadou Kourouma 2019., L’Escale du Livre 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –