Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijana Radmilović

Naša soba

  • Nakladnik: Fraktura
  • 11/2022.
  • 176 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585321
  • Cijena: 15.99 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Nisu vjerovali, racionalizirali su, objašnjavali, opravdavali. Kao da su rješavali križaljku čije su riječi izmicale logici i smislu, vertikale i horizontale su se poništavale u izokrenutoj slici stvarnosti. Odbijali su od sebe taj strah radeći od jutra do mraka. Ona se vrtjela po kući, čistila, laštila, proljetno je čišćenje potrajalo mjesecima. On bi svaki dan iznova presložio svoj alat, u dvorištu je preokrenuo svaki kamen, počupao svaku vlat. Čekanje je postalo spremanje ili je spremanje postalo čekanje. A ono duboko skriveno, unutarnje spremanje hranio je neizdrživ strah. Nestaneš. Nema te. (Predah)

Svaka od deset priča iz zbirke “Naša sobaMarijane Radmilović jedna je soba, a u svakoj od njih jedan je ženski život. Za nas izvana, te su sobe otvorene, jer u njima vidimo i prepoznajemo vlastite majke, kćeri i bake, prijateljice, supruge i sestre. Junakinjama Marijane Radmilović, naprotiv, zidovi što ih okružuju visoki su i teški, baš kao i ograničenja na koja nailaze u patrijarhalnom svijetu.

Nešto više od stoljeća nakon objavljivanja glasovitog eseja “Vlastita soba” Virginije Woolf, koji suptilno uzima za polazište, naša nagrađivana pjesnikinja pokazuje da se u životu i iskustvu žena malošto promijenilo. Iste su predrasude, ista zatvorenost na koje nailaze, ali i snaga, i potreba za samoostvarenjem i slobodom, koje pronalaze u sebi. Dok im živote puni turbulentnim brakovima i natučenim nadama, tužnim memorabilijama vremena i prostora koje poznajemo, Marijana Radmilović u svaku će od svojih junakinja udjenuti i prkos, žudnju i hrabrost: ono što njihove sobe čini njihovima, a “Našu sobu” knjigom kojoj ćemo se vraćati.

Marijana Radmilović rođena je 1971. u Vinkovcima. Studij kroatistike završila je u Osijeku. Živi u Osijeku, radi u Vukovaru. Pjesme i priče objavljivala je u raznim časopisima i na književnim portalima. Dosad je objavila tri samostalne zbirke poezije: "Portreti nepoznatih žena" (1998.), "Bolest je sve uljepšala" (2003.) i "Putovanje oko tijela" (2019.). Pjesme su joj izašle u nekoliko antologija suvremene hrvatske poezije te prevedene na engleski i francuski jezik. Za zbirke poezije dobila je sljedeće nagrade: Nagradu Ivan i Josip Kozarac, Nagradu Dobriša Cesarić, Nagradu Kvirin za mlade pjesnike, Nagradu Duhovno hrašće te Nagradu Dragutin Tadijanović.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –