Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marijana Radmilović

Putovanje oko tijela

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 12/2019.
  • 81 str., meki uvez
  • ISBN 978953334.2160
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Marijana Radmilović ne objavljuje često, no svaka je njezina knjiga doživjela, za današnje uvjete, značajnu recepciju profilirane publike i kritike, koja je u njezinim stihovima čitala individualnu potragu za “komunikacijom i preslagivanjem raspadnute slike svijeta/tijela/jezika”, kako je to i sama autorica svojedobno sažeto formulirala.

Knjiga "Putovanje oko tijela", zaokupljena je koncentričnim suočavanjem s vlastitim tijelom, koje je onda izvorište ili okosnica svih drugih relacija pojedinačnog prema općem, a kroz odnose prema sebi, uspostavljaju se odnosi prema svijetu koji percipiramo i prema jeziku kojim to pokušavamo artikulrati. Izvanjsko i unutarnje samo su fiktivno odvojeni barijerom +, kao što autorica konstatira: to su samo dvije tame razdvojene kožom. Vrijeme u kojem smo se zatekli, naše jedino vrijeme, rasprskava nam se pred očima, a iz te nemoći raste piramida pitanja na koja nije jednostavno, često ni moguće odgovoriti.

U ovoj knjizi ona su posredovana brojnim ženskim glasovima, i to treba posebno istaknuti, jer ženska je pozicija, svojevrstan niz portreta nepoznatih ili u sebi prepoznatih žena, ono što ovu knjigu odmiče od prethodnih knjiga Marijane Radmilović, a istodobno učvršćuje glavnu nit tematizacije ženskog identiteta i međuljudskih relaciju u svijetu koji se nezaustavljivo trusi u poodmakloj fazi raspadanja.

Marijana Radmilović rođena je 1971. u Vinkovcima. Studij kroatistike završila je u Osijeku. Živi u Osijeku, radi u Vukovaru. Pjesme i priče objavljivala je u raznim časopisima i na književnim portalima. Dosad je objavila tri samostalne zbirke poezije: "Portreti nepoznatih žena" (1998.), "Bolest je sve uljepšala" (2003.) i "Putovanje oko tijela" (2019.). Pjesme su joj izašle u nekoliko antologija suvremene hrvatske poezije te prevedene na engleski i francuski jezik. Za zbirke poezije dobila je sljedeće nagrade: Nagradu Ivan i Josip Kozarac, Nagradu Dobriša Cesarić, Nagradu Kvirin za mlade pjesnike, Nagradu Duhovno hrašće te Nagradu Dragutin Tadijanović.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –